Behandeling hyperventilatie en paniekaanval psycholoog Rotterdam

Behandeling hyperventilatie en paniekaanval bij de Praktijk voor Zelfmanagement

Bij mij kan je terecht voor coaching en behandeling waarmee je hyperventilatie en paniekaanvallen kan stoppen en kan voorkomen. Hieronder kan je meer lezen over hyperventilatie, halverwege deze pagina kan je meer lezen over het stoppen van paniekaanvallen.

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie ontstaat als je meer gespannen wordt. Dit kan door angst ontstaan, maar ook door andere factoren. Zoals bijvoorbeeld: werkdruk, psychische stress, ed. Hyperventilatie kan ongemerkt ontstaan.

Bij hyperventilatie adem je te diep of te snel. Hyper staat immers voor veel en ventilatie staat voor ademen. Doordat je te snel ademt, raakt de balans tussen zuurstof en koolstofdioxide in je bloed verstoord. Ook komt jouw lichaam in een stressreactie.

Hierdoor ontstaan allerlei klachten. De angst die deze klachten oproept, kan de hyperventilatie juist weer versterken. Enkele voorbeelden van deze klachten zijn: benauwdheid, duizeligheid, gejaagdheid, hoofdpijn, misselijkheid, pijn in jouw buik of op de borst, hartkloppingen en tintelingen. Hyperventilatie kan onderdeel zijn van een paniekaanval (lees hieronder verder).

Waar bestaat de behandeling van hyperventilatie uit?

Alvorens we met de behandeling beginnen, zullen we op zoek gaan naar de oorzaken van de hyperventilatie in jouw specifieke situatie. Hyperventilatie kan immers vele oorzaken hebben.

Zodra de oorzaak is vastgesteld, kunnen we de behandeling starten. Deze behandeling bestaat altijd ook uit ademhalingsoefeningen en stressreductie. Daarnaast is het van groot belang om op basis van de vastgestelde oorzaken, andere methoden in te zetten waarmee deze oorzaken worden aangepakt. Omdat dit individueel vastgesteld moet worden, zal de behandeling op dit punt van persoon tot persoon verschillen.

Omdat ik met veel verschillende methoden werk, kan je er vanuit gaan dat we de gebruikte technieken goed zullen laten aansluiten op jouw situatie. Hyperventilatie is doorgaans prima te behandelen.

Daarnaast kan ik de ademhalingscursus en de privélessen van Amparin Gimeno Font aanraden. Op haar website www.dewittevlamyoga.nl kan je hierover meer lezen.

Behandeling hyperventilatie en paniekaanval psycholoog Rotterdam

Wat is een paniekaanval?

We spreken van een paniekaanval als spanning en angst in een begrensde periode hoog oplopen. Hierdoor ontstaan er psychische en lichamelijke klachten, zoals: hartkloppingen, transpireren of beven, gevoel van ademnood of verstikking, naar adem snakken, pijn of een onaangenaam gevoel op de borst, misselijkheid en/of buikklachten, duizeligheid, licht in het hoofd, flauwte, derealisatie of depersonalisatie, angst om de zelfbeheersing te verliezen, de angst om dood te gaan, verdoofde of tintelende gevoelens, opvliegers of koude rillingen.

Een paniekaanval kan leiden tot hyperventilatie. Als je vaker paniekaanvallen hebt, kan dit onderdeel zijn van angstklachten of een angststoornis. Het is belangrijk dat je dit laat behandelen. Als je angstklachten of een angststoornis hebt, kunnen hyperventilatie en paniekaanvallen deze verergeren.

Waar bestaat de behandeling van paniekaanvallen uit?

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen wat de oorzaken zijn van de paniekaanval(len) die je hebt gehad. En ook of er sprake is van angstklachten. Als dit het geval is, zal de behandeling zich hierop richten.

Ook zullen we de situaties waarin de paniekaanvallen zich voordoen, analyseren. Op basis van de uitkomst zullen we een stappenplan op maat opstellen, die je kunt volgen als je de eerste tekenen van een paniekaanval signaleert. Hiermee kan je voorkomen dat de paniekaanval doorzet. Onderdeel hiervan zijn oefeningen die je kunt doen. Hiermee verminder je al snel de paniekklachten.

Nadat het is gelukt om de paniekaanvallen te stoppen, zullen we ons richten op het aanpakken van de dieper liggende oorzaken. Dit is belangrijk, omdat je op deze manier de paniekaanvallen in de toekomst kan voorkomen.

Omdat ik met veel verschillende methoden werk, kan je er vanuit gaan dat we de gebruikte technieken goed zullen laten aansluiten op jouw situatie.

Heb je nog vragen of wil je je aanmelden?

Neem dan contact met me op. We kunnen een (gratis) kennismakingsgesprek inplannen als je wilt. Lees hier op deze pagina meer over.

Graag tot ziens,

Wouter-Jan

Je bent nu op de pagina: ‘Behandeling hyperventilatie en paniekaanval psycholoog Rotterdam’.

Terug naar alle specialisaties

Nieuws & Blog