Burn-out herstel tips

Burn-out herstel tips: do’s en don’ts

Als je last hebt van burn-outklachten wil je herstellen. Wat is hierbij belangrijk? Lees hieronder do’s en don’ts!

Do’s, wat goed is om te doen als je burn-outklachten hebt:

  1. ga naar jouw huisarts, bedrijfsarts en zoek een gespecialiseerde begeleider. Uit de praktijk blijkt dat het herstel langer duurt als je niet de juiste begeleiding hebt. Maak gebruik van de kennis en de kunde van professionals!
  2. blijf niet te lang doorgaan. Accepteer dat jouw lichaam uitgeput is, herstel is noodzakelijk. Je kan zo niet verder. Er moet iets veranderen. Neem in de eerste fase absolute rust als je geheel ziek bent gemeld. Jouw lichaam is uitgeput en heeft tijd nodig om te herstellen. Geef jouw lichaam deze tijd. Dit betekent niet dat je na enkele weken niet weer langzaamaan kunt opbouwen, test de mogelijkheden voorzichtig uit en stem je daarop af. Te snel of te langzaam willen zijn beide niet goed voor het herstel.
  3. zorg dat je, voordat je weer helemaal aan het werk gaat, weet wat de oorzaken zijn van de uitputting. Voorkom herhaling door deze oorzaken aan te pakken.
  4. houd de relatie met jouw werkgever goed. Niets is zo vervelend als het hebben van een conflict of verstoorde verhoudingen naast het hebben van een burn-out.
  5. neem tijdens het herstel de tijd om goed te bezien of je de afgelopen jaren dingen hebt gemist en of je veranderingen aan wilt brengen. Neem grote beslissingen pas nadat je hersteld bent, in emotioneel instabiele periodes maken we niet altijd goede keuzes.

Don’ts, wat niet goed is om te doen als je burn-outklachten hebt:

  1. gewoon doorgaan en doen alsof er niets aan de hand is. Je put jouw lichaam alleen maar verder uit, hiermee duurt het herstel langer dan nodig.
  2. anderen de schuld geven. Uitputting ontstaat door een samenloop van factoren. Jij bent een bepalende factor voor het herstel, blijf niet hangen in verwijten (ook als ze terecht zijn).
  3. een slechte levensstijl hebben. Door slecht te eten en te drinken, bijvoorbeeld door koffie, cafeïne, alcohol, suiker en dergelijke te gebruiken, belast je jouw uitgeputte lichaam onnodig. Dit vertraagt jouw herstel en kan jouw situatie zelfs doen verslechteren.
  4. geen juiste begeleiding hebben, geen daadkracht tonen, de oorzaken niet aanpakken en na een periode van rust op de oude voet verder gaan. De kans op herhaling is hierdoor groot.

Lees meer op deze website over het herstellen van stress en burn-out klachten. Je kan ook kiezen voor professionele begeleiding, maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.