EMDR als traumabehandeling, maar ook bij angst toepasbaar

EMDR is een techniek die het mogelijk maakt om traumatische, schokkende of indrukwekkende ervaringen te verwerken. Het is goed geschikt voor mensen die last blijven houden van de (emotionele) nawerking van gebeurtenissen. Deze nawerking kan na veel soorten gebeurtenissen plaatsvinden, dit is per persoon en per situatie verschillend. EMDR wordt dan als traumabehandeling ingezet.

De indrukwekkende of schokkende ervaring kan bijvoorbeeld bij (huiselijk)geweld, een (verkeers)ongeval, misbruik, een overval, bedreigd worden of een (onverwachte) verlieservaring ontstaan zijn.

Ook bij andere indrukwekkende ervaringen

Er zijn naast het bovenstaande ook andere ervaringen die veel invloed kunnen hebben op iemands leven en welzijn, maar die weleens door de mensen zelf, minder als ‘traumatisch’ worden gezien. Ook voor het verwerken van dit type gebeurtenissen kan EMDR ingezet worden.

Dit kan bijvoorbeeld zijn: het gepest zijn op school of werk, het ‘anders zijn’ vanwege een geaardheid, dyslexie, hoogbegaafdheid, ADHD/ADD, afkomst, cultuur religie, enzovoorts. Of het langdurig meegemaakt hebben van een onveilige omgeving of gezin van herkomst, emotionele verwaarlozing, medische ervaringen (operaties, e.d.), ervaringen tijdens werk (denk aan de politie, medische beroepen, het leger, buschauffeurs, conducteurs, e.d.), en anderszins ingrijpende ervaringen.

Ook bij angstklachten kan EMDR ingezet worden

Er zijn verschillende soorten angsten en angststoornissen, enkele hiervan zijn: agorafobie (pleinvrees), een gegeneraliseerde angststoornis, hypochondrie (ziekteangst), PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) en een paniekstoornis.

Een fobie is een angststoornis waarbij je een overmatige angst ontwikkelt voor specifieke objecten, mensen, dieren of situaties. Zoals een sociale fobie of een specifieke fobie (bijvoorbeeld voor spinnen, naalden, onweer, autorijden, vliegen, hoogtes, kleine ruimtes, e.d.). De hierboven genoemde angstklachten en fobieën kunnen met EMDR behandeld worden.

Er is een verschil tussen angsten of fobieën die een duidelijk begin hebben en ontstaan zijn door een ingrijpende gebeurtenis, en tussen angsten waarbij dat niet het geval is. Een voorbeeld is een ’trauma-gerelateerde’ fobie voor autorijden op de snelweg na een ongeluk meegemaakt te hebben. Als deze ingrijpende gebeurtenis nog angst oproept, kan deze met EMDR behandeld worden.

Angsten die geleidelijk zijn ontstaan, kunnen onderhuids zitten. Deze angst is dan niet goed op te roepen aan de hand van beelden van situaties uit het verleden. In deze situaties kunnen we ook met EMDR werken, alleen dan gebruiken we niet een situatie uit het verleden waarin de angst is ontstaan, maar het angstige beeld dat je hebt van wat er in de toekomst mis zou kunnen gaan. Dit heet de ‘flashforward‘. De emotie of lading die hierdoor opgeroepen wordt, kunnen we met EMDR behandelen.

Meer lezen over EMDR? Kijk dan op deze pagina.

Wil je meer lezen over de behandeling van angstklachten? Lees dan hier verder.

Heb je nog vragen? Stel me deze gerust.

Wouter-Jan van Keulen
Toegepast psycholoog, coach, therapeut, mindfulnesstrainer