Hypnotherapie Rotterdam

Hypnotherapie Rotterdam bij de Praktijk voor Zelfmanagement

Bij de Praktijk voor Zelfmanagement kan je snel terecht voor zorgvuldige en effectieve hypnotherapie. De praktijk is in Rotterdam Centrum gelegen. Op deze pagina kan je lezen wat hypnotherapie is, wat er de meerwaarde van is en hoe het in zijn werk gaat.

Hypnotherapie is breed toepasbaar

Ik gebruik hypnotherapie als psycholoog en therapeut vaak in combinatie met andere methoden, waarmee we optimaal afstemmen op jouw situatie. Binnen hypnotherapie zijn er veel werkvormen mogelijk, zoals het herbeleven en daarmee verwerken van traumatische ervaringen, het werken aan het zelfbeeld, het ontdekken van de oorzaken van lichamelijke en psychische klachten, het verminderen van angst, pijn en depressie, het leren loslaten van belemmerende patronen, en veel meer.

Het werken met hypnose is breed op psychologisch vlak toe te passen. Als aanvulling op mijn andere methoden gebruik ik hypotherapie heel uiteenlopend, hierboven staan enkele voorbeelden daarvan.

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is een effectieve vorm van therapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van trance. Trance is een ontspannen bewustzijnstoestand met een bepaalde concentratie, die iedereen kent. Je kan bijvoorbeeld helemaal in het verhaal van een boek of een film zitten, waardoor je je onbewust focust en helemaal in het verhaal zit. Hierdoor sluit je vanzelf andere prikkels of ervaringen buiten, je hoort bijvoorbeeld niet wat iemand die bij je is, zegt.

In therapie gebruiken we trance om geconcentreerd te kunnen werken aan het loslaten en veranderen van ineffectieve patronen of gewoonten, aan het verwerken van oud zeer en/of aan het aanleren van nieuw, effectief gedrag. Ook kan je met hypnotherapie zelfinzicht en positieve gevoelens versterken.

Regressietherapie

Als we in trance werken met situaties uit jouw verleden, combineer ik hypnotherapie met regressietherapie. Regressie betekent ’teruggaan’. Regressietherapie biedt onder andere de mogelijkheid om trauma’s te verwerken. Zie onderaan deze pagina ook de veel gestelde vragen en zie de pagina regressietherapie.

Wat is het bijzondere van hypnotherapie? En waarom is het effectief?

Hypnotherapie is een methode waarmee een professionele therapeut iets kan, wat veel andere therapieën en methoden niet of minder goed kunnen, namelijk het direct werken met jouw onderbewustzijn.

Zoals je wellicht al bekend is, stuurt ons onderbewustzijn onze gevoelens, onze belevingen en onze gedragingen voor een groot deel aan. Je hebt dat vast eens ervaren, dat je wist dat iets niet gezond of verstandig was om te doen, maar dat je het toch deed. Of je wilt een gewoonte van jezelf veranderen, maar deze blijkt hardnekkiger dan je dacht. Of je reageert in bepaalde situaties emotioneler dan je zou verwachten of willen. Of je voelt dat er in specifieke situaties of momenten iets in jezelf gebeurt, maar je niet precies weet wat, terwijl je er wel last van hebt (je blokkeert bijvoorbeeld). Dit zijn allemaal voorbeelden waar je goed kunt zien dat jouw onderbewustzijn je aanstuurt, zonder dat je het zelf bewust doet. Dit is in veel dagelijkse situaties het geval, meestal ben je je hier niet bewust van. Met hypnotherapie kan je hieraan werken, aan processen van het onderbewustzijn. Dat maakt het effectief.

In veel therapievormen wordt er met het denken, het rationele gewerkt, zoals bij cognitieve gedragstherapie. Dit is een effectieve methode en uiteraard werk ik als psycholoog hier ook mee. Daarmee kun je, mits het goed is ingezet, goede resultaten behalen. Maar er zijn ook situaties die het vragen om een patroon in jouw onderbewustzijn en gevoelswereld te ontdekken en te veranderen. Dat is met cognitieve gedragstherapie lastiger. Hypnotherapie is dan een van de aanvullende technieken die ik met succes inzet. Vaak werk ik met een combinatie van verschillende methoden.

Zelfhypnose

De sessies hypnotherapie kunnen ondersteund worden door zelfhypnose, dat ik je in enkele sessies kan aanleren. Zelfhypnose werkt ook met trance, maar is net wat anders dan een hypnotherapie- of regressietherapie sessie. Bij zelfhypnose begeleid je jezelf, aan de hand van een samen, vooraf vastgesteld stappenplan/script dat je uit je hoofd leert. Bij zelfhypnose is het belangrijk dat je er dagelijks mee oefent, de kracht zit hem in de herhaling. Zelfhypnose kan een sessie hypnotherapie of regressietherapie niet vervangen, maar kan als ondersteuning waardevol zijn.

Symbolisch werken met hypnotherapie

Door in trance met symbolen te werken, kan je een positieve indruk in jouw onderbewustzijn creëren. Dit kan in jouw dagelijkse leven gaan doorwerken en je helpen om jouw doelen te bereiken. Je kent vast wel voorbeelden uit jouw eigen dagelijkse leven, bijvoorbeeld dat terugdenken aan een fijne vakantie een gevoel van plezier, ontspanning en loslaten kan geven?

De vakantie is dan een symbool voor plezier en ontspanning. Zoals het zitten aan het stand, het voelen van de warme wind en het luisteren naar de golven. Stel je dit maar voor, kan je het voelen? Je kan dit dus imagineren (dat is het visualiseren, en het ook beleven), en daarmee ontspanning en een gevoel van loslaten oproepen. Je kan dit zo vaak doen als je wilt, waardoor de positieve gevoelens kunnen doorwerken in hoe je dat moment of die dag beleeft. Verschillende positieve gevoelens kunnen je helpen om met lastige situaties om te gaan, of meer zelfvertrouwen te voelen als je moet presteren. Voorpret is ook een goed voorbeeld: is de vakantiepret vooraf niet bijna net zo leuk als daar te zijn? Voorpret kan je enorm enthousiast maken en energie en positiviteit geven.

Je kan een situatie imagineren en daarmee een bepaald gevoel creëren of versterken. Deze situatie hoeft niet echt gebeurd te zijn. Dit wordt bijvoorbeeld in de (top)sport gebruikt door sporters, die verbeelden en imagineren dat de aankomende wedstrijd goed verloopt en dat zij winnen. Dit kan zelfvertrouwen en ontspanning versterken, waardoor sportprestaties kunnen verbeteren.

Het symbolisch werken in hypnose werkt ook zo: in trance kan je een symbolische situatie ervaren, die je helpt om een bepaald gevoel te ervaren en te versterken, zoals ontspanning, loslaten of vertrouwen. Dit is een krachtige methode die diep door kan werken. En de mogelijkheden hiermee zijn eindeloos.

Neem contact op

De hypnotherapeut, Wouter-Jan van Keulen

Het ondersteunen van mensen in hun ontwikkelingsproces en het verminderen van klachten heeft mij altijd geïnspireerd. En natuurlijk ben ik op zoek gegaan naar de nieuwste en meest effectieve methoden, zonder me vast te leggen in protocollen. Het gaat er mij om wat werkt en wat verantwoord gebruikt kan worden.

Tijdens mijn werk als psycholoog merkte ik dat ik naast de cognitieve methoden uit mijn psychologie studie, soms meer nodig had om cliënten optimaal te kunnen ondersteunen in hun proces. Zodoende ben ik op zoek gegaan naar aanvullende methoden en heb ik mijzelf daarin laten onderwijzen. Op dit moment, veel jaren later, gebruik ik een mix van krachtige methoden, waarmee ik cliënten in vrijwel iedere situatie kan ondersteunen. Hypnotherapie is vooruitstrevend en neemt daar een bijzondere plek bij in.

Wouter-Jan

Lees meer over Wouter-Jan
Stress & burn-out behandeling en begeleiding Rotterdam psycholoog coach

Bij welke klachten en doelen kan je hypnotherapie gebruiken?

Hypnotherapie kan je gebruiken bij persoonlijke ontwikkeling en bij het behandelen van klachten.

Voorbeelden van persoonlijke ontwikkeling:

  • het vergroten van zelfvertrouwen
  • het inzicht krijgen in je eigen mo­ge­lijkheden
  • het vergroten van assertiviteit
  • trainen van vaardig­he­den
  • loslaten van belemmerende patronen
  • beter leren te presteren
  • beter bij jezelf kunnen blijven
  • werk en privé in balans brengen
  • jouw persoonlijke effectiviteit vergroten
  • beter leren te ontspannen
  • makkelijker kunnen loslaten en berusting vinden
  • het vergroten van zelfinzicht
  • beter leren voelen en/of jouw intuïtie leren gebruiken
  • jezelf beter leren kennen
  • onbewuste oorzaken van gevoelens en gedrag leren kennen
  • onbewuste belemmeringen leren kennen en veranderen

Voorbeelden van klachten die onder andere met hypnotherapie behandeld kunnen worden:

  • afleren van ongewenst gedrag
  • angsten, faalangst, fobieën, paniekklachten
  • burn-out, overspannenheid
  • concentratie- en geheugenproblemen
  • depressieve gevoelens
  • dwangklachten
  • eet problemen/eetstoornis
  • emotionele klachten
  • hyperventilatie
  • negatief/laag zelfbeeld
  • nervositeit en spanning
  • omgaan met het doormaken van ziekte
  • perfectionisme, subassertiviteit en pleasen/pleasegedrag loslaten
  • piekeren
  • pijnklachten
  • psychosomatische klachten, bijvoorbeeld maag­- en darmklachten, PDS/IBS, hyperventileren, tinnitus, duizeligheid, misselijkheid, e.d.
  • slaapproblemen
  • stemmingsklachten
  • SOLK klachten (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten)
  • stress
  • traumaverwerking / PTSS / seksueel misbruik
Hypnotherapie Rotterdam - hypnose hypnotherapeut Van Keulen

Ervaringen met mijn sessies hypnotherapie en regressietherapie

“Ik heb bij Wouter-Jan hypnotherapie en regressietherapie ervaren. Door de hypno- en regressietherapie en de warme en vooral veilige manier van begeleiden hierin door Wouter-Jan, kwam ik bij een stuk verwerking en inzichten waar ik door alleen te praten nooit bij was gekomen. Ik heb ervaren dat we in ons onderbewustzijn veel meer weten dan we denken te weten met ons hoofd/gedachten. En dat je ook mag vertrouwen op deze kennis/inzichten! Wouter-Jan heeft enorm veel ervaring. En mede hierdoor voelt het heel veilig en normaal om zo’n sessie te ondergaan. Door de hypno- en regressietherapie ben ik tot inzichten en loslaten gekomen, welke mij een verhelderende en mooie basis hebben gegeven. En ik vertrouw en leef ook veel meer vanuit mijn intuïtie.”

˜˜˜˜

“Tijdens mijn burn-out heb ik bij Wouter-Jan regressie- en hypnotherapie ondergaan. Het doel was om inzicht te krijgen in diepere onderliggende oorzaken van belemmerende patronen en om hierin iets te kunnen veranderen.

Voor mijn burn-out was ik altijd een vrij nuchter persoon en daarom verbaasde het me op een positieve manier wat regressie- en hypnotherapie me heeft gebracht.

Tijdens de sessies voerde mijn onderbewustzijn me terug naar eerdere ervaringen in mijn leven die de oorsprong waren voor huidige belemmeringen. Dit waren situaties in het verleden waarvan ik zelf nooit de impact heb beseft of me zelfs niet meer helemaal herinnerde. Ik kon oude ervaringen op een heel gedetailleerd niveau herbeleven. Wouter-Jan begeleidt je op een vertrouwde manier hier door heen waardoor ik me altijd veilig heb gevoeld. Het voelt meteen als een opluchting om tijdens de therapie negatieve lading los te kunnen laten of dit om te zetten naar een positief gevoel.

Het effect ervan bemerk ik in het dagelijks leven: het verandert onbewust mijn zelfvertrouwen ten goede en het omgaan met belemmeringen/angsten ervaar ik als lichter.

Voor mij was regressie- en hypnotherapie heel waardevol als toevoeging op de coaching/cognitieve therapie en ik kan dit dan ook ten zeerste aanraden!”

˜˜˜˜

“Tijdens mijn sessies met Wouter-Jan ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met regressie- en hypnotherapie. Ik merkte dat ik in het dagelijks leven snel door gebeurtenissen in de stress schoot en daardoor erg onzeker werd. Hier wilde ik graag wat aan doen en de therapieën hebben mij hierbij enorm geholpen.

Door de sessies kwam ik op een ontspannen wijze op een dieper niveau in contact met mijzelf. Het gevoel van veiligheid, rust en begrip dat ik tijdens de sessies voelde, kan ik nu steeds beter in lastige situaties terughalen met als gevolg dat ik niet direct in de stress schiet en meer vertrouwen heb in mijzelf.

Hoewel ik het best spannend vond, zorgde de begeleiding van Wouter-Jan ervoor dat ik alle gedachten hierover kon loslaten. Hij praat je er op een prettige en rustige manier helemaal doorheen en de rest komt vanzelf.”

˜˜˜˜

“Hypno- en regressietherapie heeft voor mij voor meer rust en zelfvertrouwen gezorgd. Het was eerst een beetje buiten mijn comfortzone omdat ik het niet kende. Door de goede uitleg van de aanpak en de voorbereiding op de sessies heeft Wouter-Jan mij geholpen om goed resultaat te bereiken.
Tijdens de hypno- en regressietherapie sessies ben ik mij naast de emoties die loskwamen, steeds bewust geweest van het inzichtgevend gesprek dat we voerden. Mijn doel om beter te kunnen verbinden met anderen, heeft Wouter-Jan met mij kunnen bereiken. Het inzicht dat ik heb gekregen door de hypno- en regressietherapie is dat mijn ervaringen uit het verleden op zichzelf staan en ik deze los mag laten. En dit betekent voor mij voor rust en zelfvertrouwen.”
˜˜˜˜

“Hypnotherapie heeft mij geholpen om mijn spanningsmisselijkheid onder controle te krijgen. Na een een aantal jaren rond te hebben gelopen met spanningsklachten, kwam ik vanwege een burn-out bij Wouter-Jan terecht. De stress ging doorgaans gepaard met hevige misselijkheid in de ochtend en in sommige gevallen uitte zich dit zelfs in braken. Eerdere bezoeken aan de endocrinoloog en een gastroscopie waren tevergeefs en er was geen duidelijke indicatie voor de misselijkheid.

Onder begeleiding van Wouter-Jan ben ik door middel van hypnotherapie op zoek gegaan naar de onderliggende oorzaken van de misselijkheid in het onderbewustzijn. Alhoewel ik in eerste instantie sceptisch was, is mijn lichaam mede door de hypnotherapie tot rust gekomen en is de misselijkheid vrijwel geheel verdwenen. De hypnotherapie bij Praktijk voor Zelfmanagement is zeer laagdrempelig en heeft mij geholpen de misselijkheid onder controle te krijgen. Wouter-Jan heeft een rustige aanpak en een groot empathisch vermogen, waardoor hij een veilige omgeving creëert. Onder zijn begeleiding is het mij gelukt om in een staat van rust te komen en het onderbewustzijn te verkennen, zonder de controle te verliezen.”

Noot van Wouter-Jan:

Aan deze laatste ervaring kan je zien dat hypnotherapie breed in te zetten is, ook bij SOLK-klachten: Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Somatisch betekent ‘lichamelijk’. Men spreekt dan van ‘medische hypnose’. Ik ben hierin opgeleid. Ik richt mij echter wel voornamelijk op het toepassing van hypnose voor psychologische klachten en doelen. Op verzoek van cliënten die al voor iets anders bij mij in behandeling zijn, kan ik medische hypnose als ondersteuning inzetten als zij psychosomatische klachten ervaren die op een andere manier niet goed behandeld kunnen worden. Indien mogelijk werk ik dan graag samen met de behandelend arts.

Er is wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van medische hypnose bij pijnvermindering en het behandelen van psychosomatische klachten, zoals prikkelbare darm syndroom (PDS/IBS), buikklachten, e.d. Medische hypnose kan (als een middel voor klachtenreductie) een ondersteuning zijn van de geneeskundige behandeling, maar vanzelfsprekend heeft dit nooit als doel om een behandeling van een arts te vervangen.

Veelgestelde vragen over hypnotherapie - FAQ's

Hoe werkt hypnotherapie?

> Hypnotherapie is een effectieve therapievorm waarbij trance gebruikt wordt. De trance ontstaat door de suggesties van de hypnotherapeut. De trance maakt emoties en gebeurtenissen uit het verleden toegankelijk. En je staat in trance ook meer open voor positieve en helende suggesties, symbolen en imaginaties. Verandering wordt dan ook meer mogelijk. Onderzoek naar patronen van hersengolven toont aan dat iemand onder hypnose zich in een toestand tussen waken en slapen bevindt. Het onderbewustzijn dat veel in ons aanstuurt, wordt hierdoor meer toegankelijk. Hypnose biedt zodoende ook veel kansen.

Ben ik er nog wel bij, tijdens een sessie hypnotherapie?

> Tijdens een sessie hypnotherapie kom je in een lichte trance terecht. Je blijft altijd de controle over jezelf behouden. Deze trance maakt veel mogelijk, terwijl je ook in contact met mij als hypnotherapeut blijft. Tijdens de sessie kan je gewoon jouw vragen stellen, aangeven wat je nodig hebt en ook werken we aan inzicht, we praten dus ook gewoon. Maar de ervaring die je beleeft, staat voorop.

Je kan altijd aangeven als je wilt stoppen, dan beëindigen we de sessie (door zorgvuldig en respectvol te werken is dit overigens nog nooit nodig geweest). Zie ook het antwoord bij theaterhypnose.

Wat voel je tijdens hypnose?

> Je voelt een fijne, diepe ontspanning, en alles om je heen, zoals geluiden en de plek waar je bent, gaat wat naar de achtergrond.

Je komt meer open te staan voor de ervaring, die afhankelijk van het doel van de sessie versterkend kan zijn (je voelt dan bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen of ontspanning). Of je ervaart wat een eerdere situatie uit jouw leven met je deed (als we met regressie aan verwerking werken). Dat is meestal bevrijdend. Het doel is inzicht en je beter voelen, dat staat altijd voorop.

Hoe verloopt een hypnose sessie?

> Een hypnose sessie vindt altijd plaats na een intakegesprek (dat is altijd de eerste sessie).

Bij binnenkomst krijg je een kopje thee en nemen we plaats. Daarna bespreken we het doel van de sessie en kan je jouw ogen sluiten en mijn suggesties volgen. Daardoor kom je in trance, waarna we tijdens de sessie aan het doel werken.

Tijdens de sessie praten we over wat je ervaart en werken we altijd ook aan inzicht.  Ik vraag vaak wat je nodig hebt en laat jou je ervaringen goed verwerken. Veiligheid en een goede en verantwoorde zorg staan voorop.

Aan het einde van de sessie haal ik je uit de trance en praten we kort na (het is belangrijk alles te laten nawerken en niet te gaan rationaliseren).

Tijdens de hypnose sessie zit je gewoon in een stoel. Als je dit graag zou willen, kan een hypnose sessie ook liggend plaatsvinden.

Hoe haal je iemand uit een hypnose?

> Ik gebruik veel manieren om iemand snel uit trance te halen. Maar zelfs als ik niets zou doen, kom je er na enkele minuten vanzelf uit, het lijkt een beetje op wakker worden uit een lichte slaap of dagdroom.

Kom je altijd goed uit een hypnose sessie?

> Hypnotherapie is een verantwoorde therapievorm. Net zoals bij andere therapieën kan een sessie emoties oproepen, die nog (vaak mild) door kunnen werken na de sessie. Dit is niet iets om je zorgen over te maken, het is een teken dat de sessie iets in jouw onderbewustzijn doet, en dat is een goed teken. Dit doorwerken is per persoon, per situatie verschillend. Dit doorwerken lucht vaak op en is mooi om te ervaren.

Is hypnotherapie voor iedereen geschikt?

> Voor de meesten wel, als het ervoor openstellen en erin mee kunnen gaan lukt en als de situatie en problematiek dit toelaten. Wel is iedereen anders, daarom gebruik ik ook verschillende methoden, dus hypnotherapie is niet het enige dat passend kan zijn. En als hypnotherapie niet geschikt is, vinden we een andere methode die beter aansluit. Overigens zijn er binnen hypnotherapie veel werkvormen mogelijk, dus het is heel breed toe te passen.

In hypnotherapie meegaan is soms lastig als cliënten erg vasthouden aan hun controle behoefte, waardoor de trance minder diep kan ontstaan. Dit is echter zeker niet bij iedereen met veel controle behoefte of controle dwang zo. Vooraf is dit niet goed te bepalen, iedereen is anders. En meestal is dit op te lossen, waarna hypnotherapie weer prima mogelijk is. En we kunnen ook uitwijken naar een andere therapievorm, die ook effectief kan zijn. Hypnotherapie is geen must en ook zeker niet het enige dat werkt. Er zijn, net als bij andere therapievormen, uiteraard ook situaties die hypnotherapie uitsluiten: ernstige psychiatrische aandoeningen zijn een contra-indicatie om met hypnose te werken.

Kan ik hypnotherapie uitproberen?

> Het is zeker mogelijk om hypnotherapie tijdens jouw proces uit te proberen, zodat je weet wat het is en wat het voor je kan doen.

Ik werk als psycholoog/hypnotherapeut wel graag met cliënten die een proces willen aangaan, en gebruik hypnotherapie dus niet voor een enkele sessie, zonder ook andere sessies te hebben.

Hypnotherapie is dus wel altijd onderdeel van een proces, dat meerdere sessies vraagt. Het is dus wel belangrijk dat dit jouw intentie is.

Wat kost een sessie hypnotherapie?

> Het tarief van een sessie hypnotherapie is gelijk aan dat van een reguliere sessie, zie mijn tarieven. Tegen meerkosten kan je ook een langere sessie inplannen als je wilt, zie de tarieven pagina.

Hoe lang duurt een hypnose sessie?

> Deze duurt even lang als een reguliere sessie, circa 60 tot 75 minuten in totaal. Tegen meerkosten kan je ook een langere sessie inplannen als je wilt, dit kan voordelen hebben.

Hoe kan je een goede hypnotherapeut herkennen?

> Er is veel aanbod met wisselende opleiding, expertise, ervaring en achtergrond van de persoon die het aanbiedt. Het is geen gereguleerd beroep. Wees dus voorzichtig en kies dus zorgvuldig. Ik raad je aan om iemand te kiezen met wie het klikt en iemand die verantwoorde zorg biedt. Dat betekent ook dat iemand meerdere jaren op voldoende niveau gestudeerd en geoefend heeft op hypnotherapie en dit kan aantonen.

Zelf heb ik naast mijn studie psychologie en andere opleidingen, één jaar hypnotherapie en regressietherapie gestudeerd en daarna heb ik nog eens vier aangesloten jaren hypnotherapie en regressietherapie gestudeerd en geoefend aan een erkende en een in hypnotherapie en regressietherapie gespecialiseerde academie, waar ik gediplomeerd ben. Ik ben zodoende ruim voldoende gekwalificeerd als hypno-en regressietherapeut. Ook heb ik jarenlange ervaring opgedaan met hypnotherapie in uiteenlopende situaties, in mijn praktijk.

Is hypnotherapie niet zweverig?

>  Nee, bij mij in ieder geval niet. Zweverig betekent voor mij iets zoals ‘dromerig’, of als: ‘niet praktisch’. De term zweverig kan uit onwetendheid voortkomen, dit is wat hypnotherapie betreft zeker onterecht. Ik werk graag doeltreffend en effectief. Ik bied hypnotherapie aan als verantwoorde psychologische methode, dat zeer effectief kan zijn in een therapeutisch proces. Zoals je hier kunt lezen, werk ik op een nuchtere manier en is alles wat wij doen gericht op een daadwerkelijke, positieve verandering in jouw situatie, in de praktijk. En dat is ook het met beide benen op de grond, in het echte leven staan. Zie ook het antwoord onderaan, over de American Psychological Association (APA) die hypnose als evidence based methodiek erkent.

Wat is het verschil tussen hypnotherapie en regressietherapie?

> Bij hypnotherapie werken we met diverse hypnose technieken die therapeutisch zijn, aan jouw doelen. Bij regressietherapie ga je in trance terug naar eerdere ervaringen in jouw leven, zodat je oorzaken van klachten kunt vinden, emoties kunt verwerken, en veel meer. Dat teruggaan is het grootste verschil. Er zijn veel aanbieders die hypnose sessies, of hypnotherapie, of regressietherapie aanbieden. Dus het een of het ander. Ik ben in hypnotherapie én in regressietherapie opgeleid en gebruik beide naast elkaar, vaak zelfs tegelijkertijd in een sessie. En ook combineer ik het met veel andere methoden.

Wat is het verschil tussen hypnotherapie en theaterhypnose?

> Bij theaterhypnose wordt een hele diepe hypnose voor entertainment gebruikt, voor de fun. De deelnemers zijn niet meer (geheel) in controle over zichzelf. Ik zou daar nooit mee werken, omdat ik vind dat het werken met het onderbewuste voorzichtig en verantwoord moet gebeuren, en altijd het doel moet hebben om iemand te helen. Het overnemen van controle past daar absoluut niet bij.

Bij hypnotherapie zet ik hypnose in bij een therapeutisch proces, dat heel waardevol en helend kan zijn. Ik werk altijd met een lichte trance, zodat je heel bewust bent en blijft van wat er gebeurt, zo kan je er ook van leren en er inzichten door opdoen.

Wat is het verschil tussen hypnotherapie en psychotherapie?

> Volgens de definitie van de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP) is psychotherapie een gespreksbehandelmethode voor psychische stoornissen. Hypnotherapie is dat duidelijk niet, we werken bij hypnotherapie met het onderbewustzijn. Toch wordt hypnotherapie ook wel gezien als een vorm van psychotherapie, maar deze vorm is dus anders dan je bij de ‘gebruikelijke’ GGZ psychotherapie krijgt.

In de complementaire sector wordt ook integratieve psychotherapie aangeboden, dit is een andere vorm van therapie, waarbij andere methoden worden gebruikt dan bij de ‘reguliere’ NVP psychotherapeuten. Hypnotherapie en regressietherapie kunnen een onderdeel zijn van de methoden van een integratief psychotherapeut.

Hoe effectief is hypnotherapie?

> Er is veel onderzoek beschikbaar waaruit blijkt dat hypnotherapie effectief is bij verschillende klachten, van angstvermindering en pijnvermindering tot het behandelen van prikkelbare darm syndroom (PDS/IBS), depressie, stress, PTSS en meer. Ik verwacht dat er de komende jaren nog meer onderzoek en bewijs zal komen voor de effectiviteit van hypnotherapie. Zie ook het antwoord hieronder.

Wordt hypnotherapie ook in de GGZ aangeboden?

> Op dit moment (voor zover ik weet) helaas niet. Wel in een aantal ziekenhuizen in Nederland. Hypnotherapie zou veel kunnen bijdragen aan de mogelijkheden van GGZ-behandelaren. Er is veel internationaal bewijs voor de effectiviteit van hypnotherapie bij specifieke psychische én lichamelijke klachten. In Nederland focust men qua hypnotherapie vooral op prikkelbare darm syndroom (PDS) en op angst- en pijnvermindering, maar hypnotherapie zou veel breder ingezet kunnen worden.

In Amerika is men verder, de American Psychological Association (APA) heeft een divisie die officieel gericht is op evidence based psychologische hypnose, deze heet: “The society of psychological hypnosis“. Aan diverse universiteiten wordt onderwezen in klinische hypnose. De APA is dé toonaangevende wetenschappelijke en professionele organisatie die psychologie vertegenwoordigt in de Verenigde Staten, dus dit beloofd veel goeds voor de toekomst, ook in Nederland (dat Amerika meestal volgt).

Kan ik hypnotherapie gebruiken voor waarheidsvinding of bewijs?

> Nee. Omdat we alles dat we meemaken op onze eigen manier beleven, slaan we herinneringen subjectief op. Je slaat dus altijd jouw beleving van de situatie op, niet altijd exact de feitelijke situatie. Dat maakt ook dat mensen dezelfde situatie anders kunnen beleven en herinneren. Tijdens een sessie hypnotherapie komen er vaak herinneringen en belevingen op, waarmee we werken. Maar omdat we niet 100% zeker kunnen vaststellen dat de herinneringen feitelijk 100% correct zijn, kunnen deze niet als bewijs dienen.

Heb je nog vragen? Neem dan contact met me op

Nieuws & Blog

Je bent nu op de pagina: ‘Hypnotherapie Rotterdam’

Terug naar alle methoden