Is straling gevaarlijk of schadelijk?

Is straling gevaarlijk of schadelijk?

Draadloze toepassingen zijn echt iets van deze tijd, super handig, snel en gebruikersvriendelijk. Wie wil er terug naar de tijd van de draden? Niemand?

Toch is er een groeiende groep mensen die klachten (thuis of op het werk) ervaart door straling, ook wel elektromagnetische velden (EMV) genoemd. Daarvan zijn steeds meer mensen zich bewust. Kenmerkend is dat als de stralingsbron weggehaald wordt, de klachten verdwijnen. Erg handig, als je het weet. Daarom dit blog item.

Door EMV kunnen de volgende klachten ontstaan:

oorsuizingen, een licht gevoel in het hoofd, duizelig gevoel, druk onderin de hersenen, opwarming gezichtshuid, irritatie door harde en scherpe geluiden, gedreun in oren, lichte doofheid, hoofdpijn, slaperigheid, nervositeit, afname geheugenfuncties, prikkelbaarheid, problemen met spreken, sterk verminderd concentratievermogen, verslechtering korte-termijn geheugen, sterke slaapdrang of slapeloosheid, overgevoeligheid voor harde geluiden en licht, verhoogde bloeddruk, versnelde hartslag, droge mond, sterke hoofdpijn, koude voeten, griepgevoel, gevoel van ernstige vermoeidheid, etc.

(Bron: Stichting EHS)

Lees hier de hele lijst met klachten.

De meest voorkomende sterke (HF) stralingsbronnen zijn:

WIFI routers, DECT draadloze huistelefoons, zendmasten voor mobiele telefoon en/of mobiel internet en DECT babyfoons.

Deze bronnen stralen 24 uur per dag, 7 dagen per week* en zorgen voor een hoge stralingsbelasting. Let op! Dus ook als je niet met jouw DECT-telefoon belt, straalt het basisstation continue. Jouw mobiele telefoon doet dit niet, tenzij je continue verbinding met internet hebt, dan maken jouw apps vaak verbinding. Een mobiele telefoon is – als je belt of met internet contact hebt – overigens ook een sterke stralingsbron.

* Uitzondering zijn de DECT-telefoons met een Eco Mode en Eco Mode + functie van Gigaset. Dit werkt pas nadat je dit hebt ingesteld. Ook andere merken brengen van dit soort modellen op de markt, zoals Philips. Controleer dit altijd zelf via research want niet alle ‘eco’ DECT-telefoons hebben deze optie.

Lees hier de hele lijst met stralingsbronnen.

Op het werk

Ook op het werk kunnen stralingsbronnen tot gezondheidsklachten leiden. Lees bijvoorbeeld dit artikel van Dr. Hugo Schooneveld. Werkplek verbeteren? Dit kan door Emvion, JRS ElectroHealth of andere bouwbiologen of meetspecialisten.

Tips

  • Informeer jezelf via internet, zie bijvoorbeeld via: www.stichtingehs.nl, aHealthylife of het NIBE
  • Lees berichten en (wetenschappelijke) artikelen, bijvoorbeeld hier, hier, hier of hier
  • Vervang jouw DECT-telefoon door een telefoon met draad, zet de WIFI (’s nachts) uit en / of vervang dit door bekabeld internet (is ook sneller en veiliger)
  • Heb je een Gigaset DECT? ..zet de Eco en de Eco mode + aan via het menu (oudere types hebben deze functies soms niet)
  • Lees hier meer over begeleiding bij EHS
  • Kijk in het antenneregister voor zendmasten bij jou in de buurt
  • Bel met Stichting EHS als je vragen hebt

Disclaimer / discussie:

Er is veel wetenschappelijke discussie over de effecten van straling. Onderzoeken spreken elkaar tegen. Je zal op internet dus ook veel tegenstrijdige informatie vinden. De praktijk haalt de discussie echter in; er zijn veel mensen die baat hebben bij het terugbrengen van straling in hun woon- en werkomgeving.

Niet iedereen is echter gevoelig voor EMV en zal snel veel verschil merken als bronnen uitgeschakeld worden, dit betekent echter niet dat de EMV geen effecten op deze mensen hebben. Dit is complexe materie, waar je pas met een open houding en na veel literatuurstudie een (voorzichtige) conclusie over kan trekken.

Er zijn voorstanders van het toepassen van het voorzorgsprincipe, waardoor nu al maatregelen ter bescherming kunnen worden genomen totdat meer bekend is over dit fenomeen. Totdat dit gebeurt is het aan jou als particulier om jezelf te informeren en beschermen. In een aantal landen zijn al maatregelen genomen.

Je bent nu op de pagina: Is straling gevaarlijk of schadelijk?