Mindfulness training bij stress en burn-out

Mindfulness training bij stress en burn-out

Ik krijg regelmatig de vraag voorgelegd of de 8-weekse Mindfulness cursus positieve invloed kan hebben op het voorkomen en omgaan met stress en burn-out.

Mindfulness geeft op dit gebied een aantal mogelijkheden, die benut kunnen worden. Natuurlijk is vooraf niet exact te zeggen wat bij jou de gevolgen kunnen zijn, dit is afhankelijk van jouw eigen instelling en situatie. Wel kan je het onderstaande als uitgangspunt nemen.

Mindfulness is er op gericht om ‘ons anders te leren verhouden’ tot wat we ervaren. Dus ook tot stress en wat je op het werk meemaakt. Je leert meer in het moment te zijn en los te laten. Dat kan in de beleving van situaties een heel stuk schelen en kan stress opbouw mede voorkomen. Ook kan je andere ideeën krijgen over werk en de inhoud ervan, die ontstaan door de ruimte die je door het beoefenen van Mindfulness ervaart. Als je dit omzet in veranderingen kan dit ook weer allerlei positieve gevolgen hebben.

Als je al stress en / of burn-outklachten hebt, kan Mindfulness helpen om hiermee om te gaan. Bijvoorbeeld als je (te) snel wilt herstellen en dit stress oproept. Of doordat de factoren die stress geven, door het beoefenen van Mindfulness in jouw beleving wat minder belangrijk worden.

Dit betekent niet dat je alles moet loslaten, maar dat er wat meer ruimte komt in het oordeel, aannames, verwachtingen en wensen ten opzichte van situaties. Die ruimte geeft rust en ontspanning, het maakt het overwegen van andere opties makkelijker. Je gaat hierdoor soms andere, betere keuzes (voor jezelf en anderen) maken.

Ik hoor van deelnemers vaak dat Mindfulness een waardevolle toevoeging in het algemeen is, ook in privé helpt het om makkelijker met situaties om te gaan, meer los te laten. Voor iedereen zijn de ervaringen wat anders, je merkt het vanzelf als je de cursus meedoet!

Overweeg je een Mindfulness cursus mee te doen? Kijk dan verder op deze website en maak de stap om jouw aandacht te trainen en de positieve gevolgen zelf te ervaren!