Ervaringen met mindfulness

Ervaringen met de mindfulnesstraining (MBCT) van cursisten van de Praktijk voor Zelfmanagement:

(lees ook de ervaringen van cliënten met de individuele sessies, dit is een uitstekende aanvulling op de mindfulnesstraining!)

“In de mindfulnesstraining wordt met veel rust, aandacht en geduld de basis gelegd voor mindfulness. Je leert verschillende vormen van meditatieoefeningen toe te passen en deelt met medecursisten je ervaringen. Door de training krijg je meer aandacht voor het hier en nu, dat je rust geeft en acceptatie voor wie je bent. Het vergroot je bewustzijn van wat je voelt en wat goed en minder goed voor je is. Wouter-Jan is een geduldige, deskundige leraar die in een zeer ontspannen en vertrouwelijke sfeer je helpt bij je eigen zoektocht naar rust, acceptatie en vertrouwen. Voor iedereen is er iets uit te halen.”

∼∼∼∼

“Ik vond de mindfulnesstraining een bijzondere en leerzame ervaring. Mindfulness is iets dat je je hele leven kan toepassen, in alledaagse situaties. Ik heb bij Wouter-Jan geleerd en ervaren wat in contact komen met je lichaam kan doen. De groep was warm en toonde wederzijds respect voor elkaar. Wouter-Jan leidt de training op een zachte maar daadkrachtige manier.”

∼∼∼∼

 

“Ik heb de cursus mindfulness als prettig en nuttig ervaren. Wouter-Jan legt op een heldere manier de stof uit en geeft verschillende handvatten om te leren meer in het nu te staan! Zo kun je zelf ontdekken wat het beste bij je past. De cursus is ook zeker aan het begin een eye-opener, waarbij je meer besef krijgt van veel eigen automatismen en dat je absoluut niet de enige bent!”

∼∼∼∼

“De cursus heeft mij meer rust in mijn hoofd, ontspanning in mijn lijf, en inzicht in mijn doen en denken gegeven. Ik ben beter in staat om met spanning om te gaan en lichaamssignalen van stress bij mezelf te herkennen. Wouter-Jan heeft aandacht voor iedereen in de groep en weet een prettige, open en ontspannen sfeer te creëren.”

∼∼∼∼

“Sinds de training ga ik bewuster om met bepaalde zaken waar ik vroeger nooit bij stil stond. Hierdoor kan ik meer genieten en ervaar ik meer rust in mijn leven. Ik heb geleerd om af en toe stil te gaan staan, beter naar mezelf te luisteren en sommige dingen makkelijker te kunnen accepteren. Wat ik erg heb gewaardeerd in de training is de veelzijdigheid van de inhoud. Ik heb er zelf de oefeningen en wijsheden uit kunnen halen die bij mij passen en die mij inspireren en helpen om mijn leven bewuster te leven.”

∼∼∼∼

“De perfecte manier om op een gezellige ongedwongen manier kennis te maken met mindfulness! Een ideale cursus voor het leren signaleren, voorkomen en bestrijden van een (beginnende) burn-out.”

∼∼∼∼

“Met veel plezier en aandacht heb ik de mindfulnesstraining bij Wouter-Jan gevolgd. De training is goed opgebouwd en draagt elke week weer iets nieuws bij. Deze training heeft me geholpen weer dichter bij mezelf te komen en me nog bewuster te worden van geautomatiseerd gedrag. Ook ervaar ik meer rust en kracht in mezelf. Mindfulness geeft handvatten om met hele simpele oefeningen anders met situaties te leren omgaan. Het brengt meer kalmte, aanvaarding en vriendelijkheid naar jezelf. Ik ging altijd blij naar de training toe en ging nog blijer weer huiswaarts. Wouter-Jan geeft zijn lessen met veel inzicht, integriteit en liefdevolle aandacht voor iedereen. Hij weet tijdens de lessen een open en vertrouwde sfeer te scheppen waarbij het aan humor ook niet ontbreekt. Een aanrader voor iedereen, en een must als je meer inzicht, tevredenheid en kalmte in jezelf wilt ervaren.”

∼∼∼∼

“Door de mindfulnesstraining ben ik veel bewuster van het gedrag van anderen en mijn eigen, vaak automatische, reactie(s). Door dit inzicht, en de verschillende oefeningen die erg praktisch zijn, ben ik nu in staat om ruimte te creëren voor mijn eigen bewuste keuzes. Ik raad het iedereen aan!”

∼∼∼∼

Ik vond de mindfulness lessen echt super leuk! Je gaat het over bepaalde aspecten hebben waar je eigenlijk helemaal niet bij stil staat in het dagelijkse leven. Je denkt eigenlijk altijd na, maar je kan blijkbaar ook niet nadenken. Dit wist ik echt niet.
Wij leven allemaal snel en gehaast. Er moet zoveel mogelijk gedaan worden in een dag, maar maakt dit jou nu echt gelukkig? Deze lessen laten zien dat het ook anders kan! Ik vind deze lessen echt een aanrader. Je krijgt handvatten.”

∼∼∼∼

“Ik heb de mindfulnesstraining van Wouter-Jan als zeer positief ervaren. Het heeft mij handvatten gegeven om in mijn drukke dag even los te laten, en het hier en nu te laten gelden. Zeer aan te raden voor iedereen!”

∼∼∼∼

“Tijdens een burn-out periode kwam ik terecht bij Wouter-Jan. Ik startte met de 1-op-1 sessies, waar ik mij gelijk op mijn gemak voelde en dingen langzaam op zijn plek vielen. Omdat ik nog wat onrust ervaarde, heb ik de mindfulnesstraining er achteraan gedaan. Ik vond het erg prettig om 1x in de week 2 uur even helemaal offline te zijn en met jezelf te zijn. Ik merkte toen pas op dat ik eigenlijk nooit die tijd voor mezelf nam, en maar bleef rennen en vliegen. Daarnaast was het erg prettig om ervaringen te delen in de groep en herkende ik veel in andere verhalen. Het was een fijne sfeer. Nu een paar weken verder heb ik het in mijn eigen leven geïntegreerd. Zeker in drukke tijden op werk, ken ik mijn grenzen en weet ik hoe ik beter voor mezelf kan zorgen. Ik kan zowel de 1-op-1 sessies als de mindfulnesstraining sterk aanraden. Het heeft mij veel geleerd over mezelf en gezorgd dat ik snel weer beter in mijn vel zat. Wouter-Jan doet het geweldig en met veel rust en toewijding, dat maakt uiteindelijk het verschil!”

∼∼∼∼

“De mindfulnesstraining heeft – ook maanden na afloop – een enorm positief effect op mijn leven, zowel privé als professioneel. Sommige dingen klinken misschien zweverig, maar ze hebben heel praktische toepassingen. Neem het met ‘zachte blik’ naar mensen kijken. Doordat ik ook niet oordelend en vergevingsgezind naar mijzelf ben gaan kijken, stel ik geen onmogelijke eisen meer aan mijzelf. Dat maakt het leven een stuk leuker. Ook ‘bewust-zijn’ is een heel praktische tool. In stressvolle situaties voel ik wat er met mij gebeurt en dat geeft me de ruimte om te kiezen voor positieve en constructieve respons, in plaats van de instinctieve ‘fight or flee’ reactie. Dat betekent niet dat ik de hele tijd zen moet zijn van mezelf, maar áls ik ergens een punt van wil maken, dan is dat tenminste mijn keuze.”

∼∼∼∼

“De mindfulnesstraining heeft mij persoonlijk verder geholpen tijdens mijn burn-out, doordat het me de rust en ruimte in mijn hoofd heeft gegeven die ik nodig had om weer stappen vooruit te zetten.Tevens is de combinatie van oefeningen, meditatie en “geleerde” mij heel goed bevallen! Wouter-Jan biedt naast een prettige persoonlijkheid tijdens de training humor, kennis en ervaring. Ik kan het een ieder aanbevelen die in deze drukke tijden weer even stil wil staan bij het leven in het hier en nu!”

∼∼∼∼

“Mindfulness is in mijn leven zeer toepasbaar gebleken. Het brengt me dichter bij mijzelf en het geeft me innerlijke rust. Ook geeft mindfulness mij inzicht in wat mijn denken met me kan doen, ik ben me bewust geworden van denkpatronen die soms zelfs ziekmakend kunnen zijn. Ik heb geleerd dat ik mindfulness overal en altijd kan toepassen.”

∼∼∼∼

Ik vond de mindfulnesstrainingen een bijzondere en nuttige ervaring. Door de oefeningen, zowel tijdens de lessen als ook tussendoor thuis, heb ik mijzelf beter leren ‘lezen’ en kennen. Door de oefeningen en gesprekken leer je dat veel gedag en reacties gebaseerd zijn op de automatische piloot waar velen op functioneren, ik ook. Door daar bewust van te worden heb ik geleerd dat ik veel meer het heft in eigen handen kan nemen dan ik voorheen deed.

Door anders en bewuster waar te nemen kan ik tegenwoordig in – bijvoorbeeld – gespannen situaties beter beschouwen wat er op dat moment gebeurt, waardoor ik mijn rol en mijn (automatische) reacties kan beïnvloeden, waardoor ik minder gestresst raak en minder snel oordeel over anderen en mijzelf. Door minder overvallen of beheerst te worden door externe factoren en bewuster te zijn van mijn eigen zijn en reacties ben ik anders gaan waarnemen. Door dit proces lijkt er meer ruimte te ontstaan voor jezelf en je aanwezigheid, en dat voelt heel positief. Je hebt de sleutel naar ‘geluk’ voor een groot deel in eigen handen. En dat is een hele prettige ervaring!

Dank voor de wijze lessen!

∼∼∼∼

“In deze mindfulnesstraining leer je in een korte tijd verschillende methoden om in het ‘hier en nu’ te leven. De cursus geeft naast praktische oefeningen, ook gedegen theoretische kennis, o.a over de werking de geest en het hebben van gedachten. Daarnaast is Wouter-Jan een vakkundig, prettig en sociaal persoon, alleen daarvoor zou je deze cursus al kunnen volgen.”

∼∼∼∼

“De mindfulnesstraining heeft me doen herkennen wanneer ik gestresst raak en wat ik ervaar als plezierig of onplezierig. Daardoor kan ik nu eerder uit een stresssituatie stappen of door middel van oefeningen beter omgaan met de situatie. Ik probeer iedere dag een korte meditatieoefening te doen om rustiger de dag te beleven. Tot slot heb ik door mindfulness geleerd om negatieve gebeurtenissen eerder los te laten of te accepteren dat ze er zijn.”

∼∼∼∼

“Ik maakte bij Wouter-Jan voor het eerst kennis met mindfulness. De manier waarop hij de stof behandeld is helder, het handboek is prettig en duidelijk. Samen is dit een fijne ervaring. Momenten creëren voor jezelf is belangrijk, en dit doen op een vast tijdstip op de dag is een aanrader. De cursus leert tijd en rust nemen voor jezelf, waardoor je dus relaxter met de dagelijkse strubbelingen om leert gaan. Als iemand mij vraagt waar hij moet zijn, zal ik Wouter-Jan zeker adviseren!”

∼∼∼∼

“Iedere lesdag was voor mij anders en zeer leerzaam. Behalve dat de lessen leuk worden gegeven, heb ik geleerd dat “nee” zeggen ook ok is! Ook heb ik geleerd om stress te herkennen en hiermee goed om te gaan. Zoals door tot 10 te tellen, zodat ik ruimte heb om goede keuzes te maken.

Ik heb geleerd om bewust keuzes te maken die natuurlijk goed voor me zijn. En om mijzelf terug te trekken en een moment voor mijzelf te nemen als dat nodig is. En ook om te genieten van bepaalde momenten. Een simpel voorbeeld hiervan is het bewust eten van een appel. In plaats van snel te eten zoals de meeste van ons dit doen, in deze geautomatiseerde samenleving.

Ik heb geleerd wat ik leuk vind en wat ik als minder leuk ervaar en waar ik zeker nog aan ga werken in de toekomst. De training was zeer educatief. Iedere lesdag was voor mij een verrassing.  Wouter-Jan, bedankt voor deze leuke en zeer leerzame training. Blijf hiermee doorgaan!”

∼∼∼∼

“Wouter-Jan is een relaxte trainer die de training praktisch maakt zonder dat het zweverig gaat worden. 

Er is individuele aandacht waarbij elke deelnemer zelf kan bepalen of en zo ja wat hij/zij wel of niet aan ervaringen wil delen met de groep. 

Bij de training zit een handig werkboek, zodat je de theorie thuis nog eens door kunt nemen. Ik heb de training ervaren als een waardevolle manier om eens naar mijn leven te kijken zonder dat er een negatief waardeoordeel aan zit! Waar sta ik op dit moment, hoe kan ik de dingen anders doen op een prettige manier? Het vergt oefening (wat niet altijd makkelijk is in een druk bestaan) maar het is wel de moeite waard!”

∼∼∼∼

“Onlangs de training gevolgd bij Wouter-Jan, waar ik zeer positief over ben! Ikzelf wilde meer rust in mijn hoofd, tijdens de training wordt er veel aandacht besteed aan mediteren en ademhalingsoefeningen, waar je veel aan hebt.

Het werkboek is duidelijk en Wouter-Jan geeft goede uitleg, ook kan je bij hem terecht voor al je vragen. Wouter-Jan, bedankt voor de fijne training!”

∼∼∼∼

“Ik heb tijdens de mindfulnesstraining geleerd om opkomende stress te signaleren en mezelf met (meditatie)oefeningen en alle verkregen inzichten te helpen. Ik herken de automatische piloot, heb een betere connectie met lichaam en geest en ik heb geleerd hoe ik rust voor mezelf kan creëren. Ik heb geleerd dat alle gevoelens er mogen zijn en hoe ik negatieve gedachten kan ombuigen naar positieve gedachten. Ik ben me meer bewust van alles en ben meer in het moment gaan leven. En ook voel ik mijn grens in lastige situaties sneller aan. “

∼∼∼∼

“Door mindfulness ben ik me véél bewuster geworden van bijzondere en mooie momenten in mijn leven. Ik sta daar meer bij stil. Opvallend is dat ik minder gehaast ben op een dag. Ik loop letterlijk en figuurlijk rustiger en langzamer op straat, in de winkel, buiten, in de natuur, etc. Ook ben ik details in het leven meer op gaan merken: ik voel de wind en de warmte van de zon, en ik hoor de natuurgeluiden. Eerst ervoer ik dit niet zo. Ik kan er nu meer van genieten, dit is heel prettig! Alles krijgt meer aandacht en als de rust er is, is deze dieper!”

∼∼∼∼

Je bent nu op de pagina: ‘Ervaringen met mindfulness’.

Lees de ervaringen van de cursisten van onze mindfulnesstraining voor gevorderden op deze pagina.

Contact opnemen

Nieuws & Blog