Hoe werkt mindfulness?

Hoe werkt mindfulness?

Deelname aan de mindfulnesstraining heeft als doel om je bewuster te maken van jouw gedachten, gevoelens en jouw lichaam. En ook om te begrijpen hoe gedachten, gevoelens en stemming elkaar beïnvloeden. Als je dit gaat zien, kan je hier ook makkelijker mee omgaan. Je doet inzichten op die je helpen om meer ontspannen, accepterend en niet-oordelend in het leven te staan.

Het doel van mindfulness is het anders te leren verhouden tot onze ervaringen zoals stress(gevoelens), emoties, gedachten, ongemak, et cetera. Hierdoor kom je uit de ‘automatische piloot’ en de ‘doe-modus’, die voor veel stress kunnen zorgen. Je gaat bewuster leven.

Het lijkt een tegenstelling, maar juist door in contact te komen met jouw eigen ongemak, gedachten, gevoelens, et cetera, kan je ook weer in contact komen met rust, ontspanning en positieve gevoelens. Juist door deze benadering is het mogelijk om vanuit de ‘zijn-modus’ te leren leven. Met mindfulness verrijk je jezelf. Je gaat erdoor anders in het leven staan, je ontdekt wat verrijkend is. Je laat het overactieve denken wat los, waardoor je meer gaat ervaren dan voorheen. Je komt in het moment, in het ‘nu’.

Hoe werkt mindfulness?

We kunnen waarnemen dat gedachten en emoties vanzelf weer voorbij gaan en dat allerlei innerlijke ervaringen ook aan verandering onderhevig zijn. We leren dat niets blijvend is, dat kan een geruststelling zijn en het helpt om te relativeren. Daarnaast krijgen we veel inzicht in onszelf doordat we op een steeds verfijndere manier bij onszelf naar binnen leren kijken. Tegelijkertijd identificeren we onszelf minder met onze ervaringen doordat we als (neutrale) waarnemer, zonder te (ver)oordelen, leren kijken. Daardoor kan je de dingen die jou wellicht teveel in beslag nemen, nuanceren.

Door mindfulness ontstaat er ruimte. Deze ruimte kan door beoefening worden vergroot. Dit zorgt voor het effect dat mindfulness heeft. Ervaar zelf de effecten van mindfulness en doe mee met de training!

Lees hier meer over de mindfulnesstraining zelf en over de praktische zaken.

Je bent nu op de pagina: ‘Hoe werkt mindfulness?’

Contact opnemen

Nieuws & Blog