Wat is mindfulness?

Wat is mindfulness?

Tijdens ons dagelijks leven springt onze aandacht van onderwerp naar onderwerp, vaak zonder dat we dit beseffen. We noemen dit: ‘de automatische piloot’. Het leven op de automatische piloot zorgt ervoor dat we ons weinig bewust zijn van innerlijke ervaringen. Ook gaan we makkelijker mee in de hectiek van alledag, we haasten ons zonder het moment nog te ervaren. We zijn ons minder bewust van onze (negatieve en positieve) gedachten en emoties.

Wat is mindfulness?

Langzamerhand kan dit tegen ons gaan werken als we merken dat stress zich opbouwt, het contact met onze emoties minder wordt en we het gevoel krijgen dat we onszelf in het dagelijks leven langzaam kwijtraken. Vragen als: “wie ben ik eigenlijk?”, “wat is de betekenis van mijn leven?” of “wat is de oorzaak van mijn klachten?”, komen op.

Door mindfulness te beoefenen train je jouw aandacht en leer je begrijpen hoe gedachten, gevoelens en stemming elkaar beïnvloeden. Hierdoor krijg je meer inzicht in jezelf en kan je antwoord krijgen op de bovenstaande vragen. Mindfulness geeft effectieve handvatten waarmee we bewuster, van moment tot moment, in het dagelijkse leven kunnen staan.

“Mindfulness is het aandacht geven op een bepaalde manier, in het hier en nu, zonder te oordelen”
(Jon Kabat-Zinn)

Als gevolg van onze gehechtheden en ons vasthouden ontstaan stress, dwang, onrust en angsten. Tijdens de mindfulnesstraining leer je bewust te zijn van jouw gehechtheden en de gevolgen hiervan. Je leert stress en ander ongemak te accepteren en er beter mee om te gaan. Je leert te accepteren en te zijn met wat er is.

“Hoe zou het zijn om niet nog meer te willen en genoegen te nemen met wat hier is?”

de Zahir, Dr. David Dewulf

Wat is mindfulness?

Ons geluk zoeken we vaak buiten onszelf. We richten onze aandacht en energie op een carrière, geld, een partner, een huis, kleding, et cetera. Als we dit in ons ‘bezit’ hebben, blijkt vaak dat het geluk van korte duur was en richten we ons weer op het verwerven van nieuwe dingen. Zo kunnen we oneindig lang doorgaan. Mindfulness leert ons dat innerlijk geluk blijvend is en dat dit met de juiste beoefening bereikt kan worden.

“Vraag je af: waar wacht ik op om me gelukkig te maken? Waarom ben ik nu niet gelukkig? Dankzij mindfulness leren we het welbevinden te waarderen dat er al is.”

Thich Nhat Hanh

Lees hier meer over de mindfulnesstraining zelf en over de praktische zaken.

Je bent nu op de pagina: ‘Wat is mindfulness?’

Contact opnemen

Nieuws & Blog