Mindfulness Based Cognitive Therapy MBCT Rotterdam

Mindfulness Based Cognitive Therapy MBCT Rotterdam

Mindfulness als training of tijdens individuele sessies

Bij mij kan je mindfulnesstrainingen volgen. Hiernaast kan je mindfulness ook tijdens de individuele sessies coaching of behandeling als methode aangeleerd krijgen. Tussen alle methoden die ik gebruik, neemt mindfulness een belangrijke plaats in.

MBCT

Mindfulness wordt in diverse vormen aangeboden. Ik gebruik de meest effectieve vorm: “Mindfulness Based Cognitive Therapy“, ook wel afgekort met: “MBCT”. Hieruit kan je opmaken dat de mindfulness technieken zijn geïntegreerd met cognitieve gedragstherapie.

Zeer effectief

Mindfulness (MBCT) is een therapievorm die effectief gebruikt kan worden bij een grote verscheidenheid aan persoonlijke doelstellingen en klachten. Of het nu gaat om het oplossen van problemen of bij persoonlijke ontwikkeling, mindfulness helpt bij het bewust worden van jezelf in de breedste zin van het woord. Daarnaast geeft het hele concrete handvatten waarmee je ‘anders’ met situaties om kunt gaan. Dit ‘anders’ is accepterender, kalmer, vanuit vertrouwen en geduld, e.d.

Bij MBCT worden, Oosterse (o.a. inzichtgevende) technieken met Westerse (cognitief gedragstherapeutische) technieken gecombineerd. Deze combinatie is bijzonder, effectief en krachtig! Je kan ermee de oorsprong van velerlei klachten aanpakken. Het is een van de krachtigste methoden die ik gebruik.

Waaruit bestaat Mindfulness Based Cognitive Therapy MBCT ?

MBCT bestaat uit:

  • ervaringsgerichte aandachtsoefeningen (het oefenen is erg belangrijk)
  • psycho-educatie
  • educatie over de werkingsprincipes van mindfulness
  • cognitief-gedragstherapeutische interventies (dit leer je ook zelf toe te passen)

Aandachtsoefeningen

De aandachtsoefeningen helpen bij het ontwikkelen van opmerkzaamheid ten aanzien van onze eigen innerlijke ervaringen. Als we op een accepterende manier opmerkzaam zijn, kunnen we loskomen van (beperkende) gewoonten en meer rust en ruimte ervaren.

Opmerkzaamheid

Door het ontwikkelen van opmerkzaamheid leren we patronen te zien, op het moment dat ze tot uiting komen. Hierdoor wordt het mogelijk andere keuzes te maken en automatisch gedrag te veranderen.

Mindfulness Based Cognitive Therapy MBCT Rotterdam

Ontwikkel opmerkzaamheid: het fundament voor persoonlijke groei

Daarnaast helpt het om opmerkzaamheid te ontwikkelen ten opzichte van onze innerlijke ervaringen. Dit is erg belangrijk bij het ‘innerlijke werk aan onszelf’, zoals het leren kennen van onze gedachten, gevoelens en emoties. Met mindfulness leren we ons hier ‘anders’ toe te verhouden, wat ruimte geeft.

Cognitieve gedragstherapie

Vanuit de cognitieve gedragstherapie wordt er bij MBCT gewerkt aan het plaatsen van onze ervaringen in een breder psychologisch kader. Zo wordt de samenhang tussen gedachten, gevoelens en de lichamelijke ervaringen bestudeerd. Nadat dit helder is geworden, is zichtbaar dat gevoelens en gedachten niet zomaar ontstaan. Vanuit dit inzicht in de eigen patronen en gewoonten, ontstaat de mogelijkheden om automatische, negatief uitwerkende patronen zelfstandig te nuanceren en te veranderen!

Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) Rotterdam

Met cognitieve gedragstherapie leer je jouw innerlijke patronen te zien, wat verandering mogelijk maakt

Meer lezen?

Lees meer over mindfulness op de pagina over de mindfulnesstraining op deze website.

Klik hier om terug te gaan naar alle methoden.

Je bent op de pagina: Mindfulness Based Cognitive Therapy MBCT Rotterdam.

Contact opnemen

Nieuws & Blog