Mindfulness Based Cognitive Therapy MBCT Rotterdam

Mindfulness Based Cognitive Therapy MBCT Rotterdam

Naast de Mindfulness trainingen die via de praktijk in Rotterdam gegeven worden, neemt Mindfulness in de vorm van Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) tussen alle andere methoden die gebruikt worden, een belangrijke plaats in.

Mindfulness (MBCT) kan bij een grote verscheidenheid van situaties gebruikt worden. Of het nu gaat om het oplossen van problemen of bij persoonlijke ontwikkeling, Mindfulness helpt bij het bewust worden van jezelf in de breedste zin van het woord. Bij MBCT worden Oosterse (inzichtgevende) technieken met Westerse (cognitief gedragstherapeutische) technieken gecombineerd. Ik gebruik MBCT zowel in de Mindfulnesstrainingen als in de individuele sessies.

Waaruit bestaat Mindfulness Based Cognitive Therapy MBCT ?

MBCT bestaat uit:

  • ervaringsgerichte aandachtsoefeningen
  • psycho-educatie
  • cognitief-gedragstherapeutische onderdelen

Aandachtoefeningen helpen bij het ontwikkelen van opmerkzaamheid ten aanzien van onze eigen innerlijke ervaringen. Als we op een accepterende manier opmerkzaam zijn, kunnen we loskomen van (beperkende) gewoonten en meer rust en ruimte ervaren. Door het ontwikkelen van opmerkzaamheid leren we patronen te zien, op het moment dat ze tot uiting komen. Hierdoor wordt het mogelijk andere keuzes te maken en automatisch gedrag te veranderen.

Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) Rotterdam

Het ontwikkelen van opmerkzaamheid legt een fundament aan voor persoonlijke groei

Daarnaast helpt het om opmerkzaamheid te ontwikkelen ten opzichte van onze innerlijke ervaringen. Dit is erg belangrijk bij het ‘innerlijke werk aan onszelf’, zoals het leren kennen van onze gedachten, gevoelens en emoties. Met Mindfulness leren we ons hier anders toe te verhouden, wat ruimte geeft.

Vanuit de cognitieve gedragstherapie wordt er bij MBCT gewerkt aan het plaatsen van onze ervaringen in een breder psychologisch kader. Zo wordt de samenhang tussen gedachten, gevoelens en de lichamelijke ervaringen bestudeerd. Nadat dit helder is geworden, is zichtbaar dat gevoelens en gedachten niet zomaar ontstaan. Vanuit dit inzicht in de eigen patronen en gewoonten, ontstaat de mogelijkheden om automatische, negatief uitwerkende patronen te nuanceren en te veranderen.

Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) Rotterdam

Met cognitieve gedragstherapie leer je jouw innerlijke patronen te zien, wat verandering mogelijk maakt

Lees meer over mindfulness bij de pagina mindfulnesstraining op deze website.

Klik hier om terug te gaan naar alle methoden.

Je bent op de pagina: Mindfulness Based Cognitive Therapy MBCT Rotterdam.

Contact opnemen

Nieuws & Blog

Contact