Wouter-Jan van Keulen

Even voorstellen...

Mijn naam is Wouter-Jan van Keulen. Wouter-Jan van KeulenSinds mijn start op de arbeidsmarkt, nu meer dan 20 jaar geleden, ben ik werkzaam geweest voor de overheid, de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en de maatschappelijke dienstverlening. Ik heb tijdens mijn loondienstverbanden in de zorg functies gehad die steeds meer verantwoordelijkheid met zich meenamen. Zodoende heb ik veel praktijkervaring opgedaan met het zelfstandig begeleiden en behandelen van mensen in de meest uiteenlopende en complexe situaties. Hierbij stond het boeken van concrete resultaten mét oog voor het individu voorop. Samen met mijn eigen levenspad, heeft dit mij gevormd en verrijkt.

Ook ontstond de wens om zonder onnodige beperkingen, protocollen en administratieve druk te gaan werken. Deze zaken komen veel voor in de GGZ en leiden alleen maar af van waar het echt om gaat en leiden tot inefficiëntie, met alle gevolgen van dien. Vanuit de opgebouwde ervaring en met de wens om nog effectiever te gaan werken, voer ik sinds 2012 met succes de Praktijk voor Zelfmanagement.

Specialisaties

Naast de brede ervaring die ik in mijn vakgebied heb opgebouwd, heb ik mij jarenlang in het bijzonder op enkele psychologische onderwerpen toegelegd. Deze zijn mijn specialisaties geworden. De eerste specialisaties waren de coaching en behandeling van cliënten met angstklachten, arbeidsgerelateerde klachten en/of stress- en burn-outklachten en de secundaire klachten en oorzaken die hiermee verband houden. In de jaren daarna heb ik mij erop toegelegd om er meer specialisaties bij te brengen (klik hier voor alle specialisaties).

Eigen ervaring

Bij de behandeling en/of coaching van mijn cliënten komt mijn brede werkervaring goed tot zijn recht, omdat de (mede)oorzaken van klachten zeer divers zijn en ook altijd aandacht nodig hebben. Iedereen is anders, dus je moet altijd weer met een open blik kijken en samen een visie vormen.

Daarnaast kan ik op het gebied van stress ook uit eigen ervaring putten. Ik heb zelf ervaren hoe het is om te hard te werken en daarin mijn eigen grenzen te benaderen en soms over te gaan. Dit was niet makkelijk, maar leidde uiteindelijk tot een waardevol persoonlijk ontwikkelingsproces dat mij beter heeft geleerd om dichter bij mijzelf te staan en nog beter te focussen op mijn eigen talenten, mijn inspiratiebronnen (psychologie, het begeleiden van mensen) en op een meer gedegen, effectieve, rustige en verfijnde manier van werken. En om een goede zelfzorg te hebben. Hieruit is mijn werkwijze (zie hieronder) ontstaan en het heeft zeker bijgedragen aan het doorontwikkelen van deze praktijk. Deze manier van werken en de resultaten geven mij veel voldoening.

Doelgroep

Bij de Praktijk voor Zelfmanagement komen mensen die in hun eigen, unieke proces terecht zijn gekomen en daarbij kiezen voor maatwerk coaching, counseling, behandeling en/of therapie, om hun proces effectief te doorlopen. En natuurlijk om zich gelukkiger, vrijer en meer zichzelf te voelen en vanuit vertrouwen te leven.

Dit proces verschilt van persoon tot persoon en bevat vele onderwerpen: van persoonlijke en professionele ontwikkeling en loopbaanbegeleiding, tot de behandeling van verschillende typen klachten. Mijn cliënten variëren van studenten en (young) professionals tot ZZP-ers, kunstenaars, musici, managers, artsen, psychologen, leraren, medewerkers uit de financiële sector, ICT-ers, technici, ambtenaren en meer.

Ieder mens is anders, daarom ik lever graag maatwerk. Heb je de wens om te groeien, klachten te verminderen of problemen op te lossen? En wil je hier met de juiste ondersteuning zelf mee aan de slag gaan? Kies dan voor mijn behandeling, therapie en/of coaching.

Ik help mensen graag bij het groeien en het zelf leren oplossen van klachten en problemen. En om geïnspireerd te raken en een waardevolle toevoeging aan hun leven te geven.

Werkwijze

Mijn werkwijze is gericht op praktische resultaten, met oog voor jou als mens en het proces waar je in zit. We werken aan wat nodig is en we doen wat werkt. Dat betekent in feite dat de coaching of behandeling wordt afgestemd op wie jij bent en wat je nodig hebt. Als je eerst inzichten op wilt doen en erna gewenste veranderingen wilt doorvoeren, dan kan dat. Maar ook als je gelijk de gewenste veranderingen wilt doorvoeren, is dat vanzelfsprekend mogelijk (je krijgt dan bijv. direct oefeningen mee).

Soms is er behoefte aan coaching, soms vragen dieper liggende thema’s therapie. Ook kan eerst meer inzicht nodig zijn, zodat voor jou duidelijk wordt wat je wilt. Soms zijn er lichamelijke oefeningen nodig, soms gesprekstherapie, soms het leren loslaten van geblokkeerde emoties. Vanzelfsprekend gaat de behandeling echt om jou als mens. In een sfeer van positiviteit, humor, gelijkwaardigheid en motivatie, kom je tijdens de behandeling tot bewustwording en groei.

Ik help mensen graag hun eigen kracht en kwaliteiten te gebruiken om hun doelen te behalen. Je leert dus zelf jouw doelen te behalen. Dát is zelfmanagement. Het geeft mij veel voldoening om te zien dat mensen echt vooruit komen en nieuwe stappen zetten. Mijn behandeling, coaching en therapie zijn over de jaren heen heel toepasbaar geworden. Dit betekent dat je een effectieve spiegel voorgehouden krijgt, waarmee je inzicht krijgt in patronen en de uitwerking daarvan. Vervolgens kunnen we met passende methoden werken aan de gewenste verandering. Ik bied jou als cliënt een pad waarop positieve stappen kunnen worden gezet. Lees hier hoe mijn werkwijze door cliënten ontvangen wordt.

Verschillende studies en methoden

Ik heb (NVAO geaccrediteerde) Toegepaste Psychologie gestudeerd, deze studie leidt tot de titel: “Bachelor of Applied Arts in Toegepaste Psychologie” (BAA – Toegepaste Psychologie), ook wel “Toegepast Psycholoog” genoemd. Binnen deze studie heb ik tevens counseling gestudeerd en heb ik ook een specialisatie in coaching afgerond.

Daarnaast ben ik opgeleid als mindfulnesstrainer in de Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) en geef ik jaarlijks mindfulnesstrainingen en individuele sessies mindfulness. Ik heb sinds 15 jaar persoonlijke ervaring met inzichtmeditatie.

Ook heb ik in totaal vijf jaren hypnotherapie en regressietherapie gestudeerd bij erkende academies. Zodoende ben ik ook gekwalificeerd als hypno-en regressietherapeut.

Daarnaast heb ik bij allerlei (complementaire) academies scholing gevolgd in velerlei (therapeutische) methoden, zoals psychodynamica, lichaamsgerichte therapie, voice dialogue, Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), Resource Development and Installation (RDI) en meer. Ook heb ik als onderdeel van studies en daarbuiten tot op de dag van vandaag veel leertherapie en supervisie ontvangen.

Ik zet graag verschillende methoden in, die aansluiten op het maatwerk dat nodig is om mensen te ondersteunen in hun ontwikkelingsprocessen. Om deze flexibiliteit en het maatwerk te kunnen waarborgen, bevindt de praktijk zich bewust op het grensgebied van de reguliere en de complementaire zorg.

In de praktijk combineer ik de Westerse psychologie met Oosterse wijsheid. De Westerse therapeutische technieken zijn zeer waardevol en de Oosterse kennis wordt sinds duizenden jaren zeer effectief toegepast voor persoonlijk inzicht en ontwikkeling en is tegenwoordig meer dan actueel. Mindfulness is hiervan een evidence based voorbeeld.

Lees hier meer over wat je kan verwachten en lees hier meer over de methoden die ik gebruik.

Beroepsverenigingen

Ik ben lid van diverse beroepsverenigingen die de kwaliteit van de praktijk en mijn werkwijzen toetsen. Ook ben ik ingeschreven in diverse registers. Deze zijn op deze website te vinden op de pagina contact, onder: “beroepsverenigingen”. Over de tarieven en vergoedingen kan je hier meer lezen.

Wouter-Jan van Keulen

Toegepast psycholoog, therapeut, coach en mindfulnesstrainer

Over de Praktijk

Nieuws & Blog

Stress & burn-out behandeling en begeleiding Rotterdam