Tarieven en vergoedingen voor particulieren

De sessies zijn een uitstekende investering in jezelf

De individuele sessies zijn gericht op concrete resultaten, op daadwerkelijke veranderingen. De basis hiervan zijn counseling, coaching en inzichtgevende gesprekstherapie. Daaraan worden verschillende vormen van effectieve therapie en oefeningen toegevoegd. Je leert veel zelf toe te passen. Zo geven we vorm aan jouw proces. Dit komt samen in mijn integratieve en grondige werkwijze. Lees hier meer over de meerwaarde van mijn coaching en behandeling.

Je investeert hiermee in jouw eigen welzijn, jouw psychologische en lichamelijke gezondheid en ontwikkeling, is dat niet een van de meest waardevolle dingen die je hebt?

Het intakegesprek: gelijk aan de slag

Tijdens de eerste sessie, het intakegesprek, nemen we jouw situatie uitvoerig door en onderzoeken we het proces waaruit jouw doelen zijn ontstaan. Hiervoor krijg je vooraf het intakeformulier toegezonden, dat je mij vooraf en ingevuld kan terugsturen. Door het intakegesprek krijg je meer inzicht in jouw situatie en in hoe we aan de gewenste veranderingen kunnen gaan werken. We leggen in dit eerste gesprek een solide en zorgvuldige basis voor de vervolgsessies.

Kennismaken

Als je wilt, kan je ook eerst een telefonisch kennismakingsgesprek van 15 tot 30 minuten aanvragen. Dit gesprek is kosteloos. Je kan dan jouw vragen stellen en we kunnen bespreken wat ik voor je kan betekenen. Het doel hiervan is kennismaken. Als je gelijk aan de slag wilt gaan, past een intakegesprek beter. Als je (via bijvoorbeeld jouw werkgever) een traject wilt aangaan, kan je ook het intakegesprek gebruiken om te ervaren hoe een sessie bij mij in zijn werk gaat, en of er een klik is.

Tijdsduur en tarief voor particulieren

Om de effectiviteit van de sessies te waarborgen geldt een minimum van 75 minuten per sessie.

→ Een standaard sessie counseling/psychologie/therapie duurt tot maximaal 75 minuten, en heeft in 2024 een tarief van € 109,- btw vrijgesteld.

Verlengde sessies

Een sessie die langer duurt dan de standaard sessie, geldt als een verlengde sessie. De tijd van verlenging wordt met het tarief van € 22,- btw vrijgesteld per kwartier verhoogd. Dit tarief wordt per 15 minuten berekend. Bijvoorbeeld: een sessie van 90 minuten (anderhalf uur) heeft een tarief van € 131,- btw vrijgesteld. Een sessie van 105 minuten (een uur en drie kwartier) heeft een tarief van € 153,- btw vrijgesteld. Enzovoorts.

Met het bovenstaande heb je de keuze om een langere sessie te hebben. Ook kan je aangeven als je alleen sessies met de standaard 75 minuten wilt hebben. Geef dit aub vooraf, bij jouw reservering aan. In de meeste sessies is de standaard sessieduur van maximaal 75 minuten voldoende. Een langere sessie is sowieso aan te raden bij hypnotherapie en regressietherapie, maar is niet verplicht.

Een sessie kan op onze locatie, maar ook via beeldbellen of telefoon plaatsvinden (svp vooraf, bij jouw reservering aangeven).

Tarieven voor ZZP-ers en bedrijfseigenaren

Ben je een ZZP-er of bedrijfseigenaar en betaal je voor jezelf? Hiervoor geldt een verlaagd bedrijfstarief, dat je bij mij kunt opvragen. Voor ZZP-ers en bedrijfseigenaren loont het om de sessies die relevantie voor het werk hebben, op hun bedrijf te laten zetten en als kosten op te voeren.

Tarieven voor organisaties

Het hierboven genoemde tarief is voor particulieren die voor zichzelf betalen. Meestal wil een organisatie zoals een werkgever de sessies betalen, er geldt dan een tarief voor organisaties. Zie onder ‘organisaties’ in het hoofdmenu en hieronder bij overige vergoedingen. Je kan dan het beste vooraf bij mij een offerte aanvragen.

Tarieven van overige diensten:

 • e-mail/Whatsapp/telefooncontact, langer dan 15 minuten: € 27,25 btw vrijgesteld per 15 minuten (dit tarief wordt per 15 minuten inclusief voorbereiding berekend en is alleen mogelijk voor cliënten van de praktijk)
 • rapportage of brief voor derden* in totaal: € 99,- excl. btw., inclusief voorbereiding (soms is dit vrijgesteld van btw, soms komt er nog btw bij),
 • een telefonisch overleg met derden*: € 54,50 excl. btw per half uur (dit tarief wordt per half uur inclusief voorbereidingstijd berekend, soms komt er nog btw bij),
 • tarief gemiste afspraak: bij trajecten en organisaties wordt bij een te late annulering (buiten de 48 uur op werkdagen) het gehele sessietarief in rekening gebracht. Voor particulieren, bedrijfseigenaren en ZZP-ers die voor zichzelf per sessie betalen, wordt qua tarief een uitzondering gemaakt en wordt uit coulance de helft van het geldende sessietarief in rekening gebracht. Deze coulance geldt voor maximaal drie keren, waarna het hele sessietarief in rekening wordt gebracht (zie meer voor informatie onderaan deze pagina),
 • relatietherapie:** € 150,- per sessie, sinds eind 2022 vrij van btw (maximaal 75 minuten), bij verlengde sessies wordt per elke 15 minuten € 30,- extra gerekend,
 • een sessie therapie met twee personen (bijv. cliënt en diens partner, familielid, vriend, e.d.): € 150,- per sessie, vrij van btw (maximaal 75 minuten), bij verlengde sessies wordt per elke 15 minuten € 30,- extra gerekend,
 • voor een privéles mindfulness (MBCT) gelden dezelfde tarieven als voor particulieren, ZZP-ers en bedrijfseigenaren (zie hierboven),
 • klik hier voor de tarieven van de mindfulnesstraining.

*  Voor het overleg met derden dien je vooraf schriftelijk toestemming te geven ivm de privacywetgeving. Een rapportage is alleen mogelijk als je bij de praktijk in behandeling bent. Je ontvangt de rapportage zelf (digitaal), je kan hem vervolgens zelf aan derden doorsturen.

** Relatietherapie wordt alleen via CZ vergoed onder de prestatie/behandelcode: 24504 overige psychosociale therapie (en valt onder de aanvullende zorgverzekering).

Vergoedingen door jouw zorgverzekeraar:

 • Vergoeding van mijn individuele sessies counseling en/of overige psychosociale therapie is mogelijk als je een aanvullende zorgverzekering hebt en jouw zorgverzekeraar de sessies van leden van de ABvC en/of de RBCZ vergoedt. Ik ben lid van deze twee beroepsverenigingen, ik ben geregistreerd als ‘Registercounsellor ABvC ®’ en voldoe aan de gevraagde PLATO-eisen en ook aan de PSBK-eisen, ook heb ik een AGB-code.
 • Tip: zoek altijd zelf op de site van jouw zorgverzekeraar of deze mijn sessies vergoedt. Houd er rekening mee dat mijn sessies meestal vallen onder overige psychosociale therapie of onder counseling. Beide vallen onder de alternatieve zorg. Bij de verzekeraar Zorgzaam vallen mijn sessies onder alternatieve geneeskunde. Het is het eenvoudigst om op de website van jouw verzekeraar in de lijst met erkende beroepsverenigingen voor de alternatieve zorg te zien of mijn beroepsvereniging(en) de ABvC en/of de RBCZ erin staan, dan vergoeden ze mijn sessies. Daarnaast kan je meestal op hun website, via hun zorgzoeker of “zoek zorgverlener”, op mijn naam en/of de “Praktijk voor Zelfmanagement” zoeken (dit werkt echter niet altijd goed).

Overzicht vergoedingen (2024)

 • Hieronder kan je in de lijst zien welke zorgverzekeraars voor 2024 vanuit de aanvullende verzekering (gedeeltelijke of gehele) vergoeding van mijn sessies bieden*.
 • Voor 2024 kan je de vergoedingen van mijn sessies per zorgverzekeraar ook zien op zorgwijzer.nl. Let op: mijn sessies kunnen vallen onder counseling én onder psychosociale therapie. Zie: www.zorgwijzer.nl/vergoeding/counseling (counseling) en www.zorgwijzer.nl/vergoeding/psychosociale-therapie (psychosociale therapie). Let hierbij erop dat ik lid ben van de beroepsverenigingen ABvC én RBCZ, de vergoeding is hiervan afhankelijk. Kijk dus naar de verzekeraars onder de kopjes met één of beide van mijn beroepsverenigingen. De overzichten op externe websites worden niet door mij gecontroleerd, en kunnen fouten bevatten. Controleer het dus altijd ook zelf op de website van jouw verzekeraar, of door hen te bellen.*
 • Let erop dat zorgverzekeraars niet altijd bij alle pakketten van hun aanvullende verzekeringen de sessies vergoeden, check dit dus ook altijd zelf even (hieronder is dit ook zichtbaar)
 • Stuur mij een e-mail als je nog vragen hebt.

Zorgverzekeraars die in 2024 vergoeden (A-N)

(let op: check ook de vergoeding per pakket, niet elke verzekeraar vergoedt vanuit alle pakketten)

Aevitae/Eucare
Anderzorg
Avéro Achmea (is Zilveren Kruis Achmea geworden)
Besured (is VGZ geworden)
CZ
CZ Direct
De Friesland
Delta Lloyd (is Nationale Nederlanden geworden)
FBTO
IZA
IZZ (biedt pakketten aan via CZ en VGZ)
Lancyr (is Nationale Nederlanden geworden)
Menzis/PMA
National Academic (is VGZ geworden)
Nationale Nederlanden

Zorgverzekeraars die in 2024 vergoeden (O-Z)

(let op: check ook de vergoeding per pakket, niet elke verzekeraar vergoedt vanuit alle pakketten)

OHRA
ONVZ
OZF (samenwerking met ZKA)
PMA (is Menzis)
PNO zorg (is ONVZ geworden)
Promovendum (is VGZ geworden)
PZP (Politie Zorg Polis)
UMC
Univé
United Consumers (is VGZ)
VGZ
VvAA
ZEKUR
ZieZo (ZKA)
Zilveren Kruis Achmea (ZKA)
Zorgzaam

In december van zorgverzekeraar wisselen ivm volgend jaar

Iedere december zijn de nieuwe tarieven bekend voor de zorgverzekeringen, alleen in december kan je overstappen. En er zijn veel prijsverschillen. Het kan qua prijs en dekking gunstig zijn als je in december de zorgverzekeringen vergelijkt en overstapt. De dekking van iedere basisverzekering is gelijk, die van de aanvullende verzekeringen niet.

In 5 stappen: vergelijk de basis- en aanvullende verzekeringen:

Stap 1: vergelijkingssites raadplegen
Vergelijk de prijs en dekking van de zorgverzekeringen voor het komend jaar via verschillende vergelijkingssites, die je via Google en consumentenwebsites kan vinden. Maak hiervan een top 5. Let op: zoals je hierboven kunt lezen, vallen mijn sessies onder verschillende noemers, zoals onder ‘overige psychosociale therapie’ of onder ‘counseling’. Beide vallen onder de alternatieve geneeswijzen.

Stap 2: welke verzekeraars vergoeden mijn sessies?
Nu je jouw top 5 van goedkoopste en/of best passende verzekeraars hebt, wil je natuurlijk ook checken of deze mijn sessies wel vergoeden. Dit kan je op twee manieren doen:

Stap 2.1: vergelijk jouw top 5 uit stap 1 met ‘de Zorgwijzer’. Vergoedingen van mijn sessies per zorgverzekeraar voor komend jaar kan je zien op de Zorgwijzer. Mijn sessies kunnen vallen onder counseling én onder psychosociale therapie. Zie: www.zorgwijzer.nl/vergoeding/counseling (counseling) en www.zorgwijzer.nl/vergoeding/psychosociale-therapie (psychosociale therapie). Let hierbij erop dat ik lid ben van de twee beroepsverenigingen ABvC én RBCZ, de vergoeding is hiervan afhankelijk. Kijk dus naar de verzekeraars onder de kopjes met één of beide van mijn beroepsverenigingen. Deze overzichten zijn nog niet door mij gecontroleerd, en kunnen fouten bevatten, controleer het dus altijd ook zelf op de website van de verzekeraar.

Stap 2.2: naast via de Zorgwijzer, kan je jouw top 5 uit stap 1, ook naast de lijst met verzekeraars uit het bovenstaande overzicht op deze pagina leggen. In de bovenstaande lijst zijn de verzekeraars genoemd die in dit lopend jaar mijn sessies vergoeden (zie het jaartal dat erbij staat). Deze kan je als indicatie gebruiken, omdat de kans op vergoeding van mijn sessies voor komend jaar is het grootst bij deze verzekeraars. Controleer dit wel altijd zelf op hun website. Zodra ik de lijst met zorgverzekeraars die komend jaar vergoeden van mijn beroepsvereniging ontvang, zal ik de informatie hierboven op deze pagina onder “Zorgverzekeraars die vergoeden” voor het nieuwe jaar updaten.*

Stap 3: lees nog deze tips en stap over
Tip 1: controleer ook of jouw zorgverzekeraar al jouw (andere) zorgverleners contracteert, naast dat deze de sessies van leden van de ABvC en/of de RBCZ vergoedt (zie hierboven onder ‘Vergoedingen door jouw zorgverzekeraar’).
Tip 2: let bij het vergelijken van basisverzekeringen op de verschillen in service; er zijn een aantal soorten polissen ( een naturapolis, restitutiepolis, naturapolis met beperkte contractering (budgetpolis) en een combinatiepolis). Informeer jezelf over de verschillen. Hier kan je er meer over lezen.*

Stuur mij een e-mail als je nog vragen hebt.

Vergoedingen worden steeds minder

 • Overigens is er een trend gaande, waarbij de zorgverzekeraars hun vergoedingen jaar op jaar beperken. Het afsluiten van een aanvullende verzekering loont minder dan voorheen, de kosten zijn maar iets lager dan de vergoedingen die ze uitkeren. Als je alleen voor mijn sessies vergoeding zoekt, loont een aanvullende verzekering vaak net wel. Als je de aanvullende verzekering ook voor andere zaken gebruikt, zoals een bril, fysiotherapie, beweegzorg, steunzolen, dieetadvisering, e.d., dan loont het zeker om er een af te sluiten.
 • Gezien deze trend zal je de sessies steeds meer moeten zien als een investering in jezelf, die je voornamelijk zelf betaalt (of jouw werkgever, eigen bedrijf, e.d.).
 • Tip: het is vanwege diverse redenen zoals tussentijdse wijzigingen aan te raden om de factuur die je van mij krijgt, altijd direct na ontvangst naar jouw zorgverzekeraar in te sturen, als deze volgens hun voorwaarden vergoeding biedt.

* De informatie over verzekeringen en vergoedingen op deze website en op de pagina’s waar naar wordt verwezen, zijn informatief en kunnen geen advies vervangen. Zodoende kan je er geen rechten aan ontlenen. Bel altijd jouw verzekeraar om het bovenstaande te controleren en/of bel met jouw verzekeringsadviseur. Soms wijzigen verzekeraars tussentijds hun voorwaarden en soms vergoeden ze de sessies toch, ook al staan ze niet in mijn lijst.

Overige vergoedingen van sessies, coaching en/of behandeling:

 • Vergoeding van coaching en/of behandeling door jouw werkgever. In de meeste situaties vergoedt de werkgever de behandeling of een mindfulnesstraining als er sprake is van klachten. Werkgevers hebben veel baat bij gezonde en tevreden medewerkers. Als er geen sprake is van klachten, kan jouw werkgever de sessies alsnog onbelast als studiekosten vergoeden, of vanuit een ander potje. Ik maak voor organisaties/werkgevers op aanvraag graag een vrijblijvende offerte op.
 • Vergoeding van coaching en/of behandeling door jouw eigen bedrijf. Als je als bedrijfseigenaar of ZZP-er jouw eigen bedrijf hebt, kan je individuele sessies of (bedrijfs)coaching als zakelijke kosten opvoeren, hiermee benut je een fiscaal voordeel,
 • Vergoeding van coaching en/of behandeling door het UWV. Als je een uitkering bij het UWV hebt, is er mogelijk een budget beschikbaar om aan jouw herstel en re-integratie te werken. Vraag aan jouw contactpersoon van het UWV naar de mogelijkheden,
 • Vergoeding van coaching en/of behandeling door de gemeente. Als je een uitkering bij de gemeente hebt, is er steeds vaker een budget beschikbaar om aan jouw herstel, re-integratie en/of ontwikkeling te werken. Vraag bij de desbetreffende afdeling of jouw consulent of dit ook bij jouw gemeente mogelijk is,
 • Vergoeding van coaching en/of behandeling door jouw persoonsgebonden budget (PGB). Het pgb kan je aanvragen als je een chronische ziekte of beperking hebt. Daaruit kan je zelfgekozen aanbieders van zorg betalen,
 • Vergoeding van coaching en/of behandeling door de Belastingdienst (aftrek inkomstenbelasting). Per 01-01-2022 heeft het STAP-budget de belastingaftrek voor studiekosten bij de inkomstenbelasting vervangen. Vanwege alle nieuwe voorwaarden waaraan deze aftrek moet voldoen, vervalt de aftrek van studiekosten voor de inkomstenbelasting als het gaat om de diensten van de praktijk.

Wist je ook dat:

 • jouw eigen risico bij mijn sessies niet aangesproken wordt? Ook al declareer je de sessies op basis van jouw aanvullende zorgverzekering,
 • er bij mij geen doorverwijzing van jouw huisarts nodig is?
 • je per e-mail bij mij een voorbeeldbrief voor coulance kan aanvragen, deze kan je naar jouw zorgverzekeraar sturen als deze mijn sessies niet vergoedt en je de kosten niet zelf kan dragen en er geen werkgever is die jouw wil ondersteunen.

Betalingswijze:

Je ontvangt na elke sessie via mijn boekhoudsysteem per e-mail een factuur in pdf-formaat. De betaling kan je vervolgens zelf, per bankoverschrijving doen. Als jouw werkgever de behandeling betaalt, krijgt deze een factuur op basis van een offerte. Alles rondom eventuele vergoedingen met jouw verzekeraar regel je zelf. De verzekeraar betaalt dus ook aan jou uit, niet aan de praktijk.

Verzetten/afzeggen en tarief gemiste afspraak:

Mocht je een geplande afspraak willen verzetten of annuleren, wil je dit dan uiterlijk 48 uur vóór de afspraak (excl. weekend) per e-mail of Whatsapp aan mij doorgeven? Dan kan ik namelijk op dat moment iemand anders helpen. Alvast dank daarvoor.

Afspraken dienen zodoende minimaal 48 uur (het weekend uitgezonderd, dus alleen werkdagen tellen mee) van tevoren verzet of afgezegd te worden als dat nodig is. Anders is er onvoldoende tijd om een ander op jouw plek te plaatsen.

Bij het verzetten of annuleren binnen deze 48 uur alleen op werkdagen, dus exclusief weekend voor de afspraak, worden kosten in rekening gebracht (ongeacht de reden van afmelding). Bij trajecten en bij organisaties wordt bij een te late annulering of afmelding het gehele sessietarief in rekening gebracht. Voor particulieren, bedrijfseigenaren en ZZP-ers die voor zichzelf, per sessie betalen, wordt qua tarief een uitzondering gemaakt en wordt uit coulance de helft van het geldende sessietarief in rekening gebracht. Deze coulance geldt voor maximaal drie keren, waarna het hele sessietarief in rekening wordt gebracht. Dit tarief geldt uitsluitend als schadevergoeding voor de gemiste afspraak. De factuur die je hiervoor krijgt, kan niet bij de verzekering worden gedeclareerd. Verzetten of annuleren kan per e-mail of Whatsapp, zie daarvoor de contactpagina.

Algemene voorwaarden:

De algemene voorwaarden zijn op mijn dienstverlening van toepassing. Deze algemene voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam.

Heb je vragen?

Heb je vragen over het bovenstaande? Stel deze gerust via de e-mail, Whatsapp of telefoon, zie hiervoor de contactpagina.

Nieuws & Blog

Je bent nu op de pagina: “tarieven voor particulieren psycholoog coach”. Klik hier om terug naar Home te gaan.