Overspannen behandeling Rotterdam

Behandeling overspannenheid Rotterdam bij de Praktijk voor Zelfmanagement

Heb je last van overspannenheid?overspannen behandeling Rotterdam

Als je last hebt van overspannenheid, ben je vaak al bij de huisarts of de bedrijfsarts geweest. Je hebt van hen gehoord dat je ‘overspannen’ bent. Wat nu?

Wat van groot belang is, is dat je de factoren die jouw klachten in stand houden of verergeren, aanpakt. Dit kunnen wij samen inventariseren en moet op korte termijn gebeuren. Als je te lang wacht, kunnen de klachten immers verergeren, wat ook jouw hersteltijd kan verlengen. Het is belangrijk dat je je bij deze klachten laat begeleiden door een professional: het is heel lastig om je bewust te worden van onbewust gedrag van jezelf, dat naast factoren op het werk of in privé, vaak een medeoorzaak is van de overspannenheid.

Gespecialiseerde behandeling en coaching van overspannenheid

Bij de praktijk kan je je laten behandelen en coachen als je last hebt van overspannenheid. Ik ben gespecialiseerd in behandeling bij stress- overspannenheid- en burn-outklachten.

De aanpak richt zich op herstel, re-integratie en het zichtbaar maken van alle oorzaken.

Ten eerste richten we ons op het herstel, dit moet goed ontstaan, wat voorkomt dat de klachten verder verergeren.

Vervolgens werken we aan een lange termijn strategie: hoe je herhaling van de klachten kan voorkomen. Meestal is er dan therapie nodig, om voldoende te werken aan onderliggende persoonlijke factoren. Ook worden de relevante werkfactoren besproken, als dit in jouw situatie van toepassing is.

De oorzaken kunnen heel divers zijn, het is belangrijk om dit goed zichtbaar te maken en de aanpak daarop te richten. Zo pakken we de kern van het probleem aan.

Tijdens het aanpakken van de oorzaken werken we ook altijd aan zelfmanagement en worden verschillende methoden gebruikt die zijn afgestemd op wat jij nodig hebt.

Lees op deze website meer over mijzelf, mijn werkwijze en de ervaringen van cliënten die herstelden. Kies vandaag nog voor behandeling en neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek!

overspannen behandeling Rotterdam

Wat is overspannenheid?

Werkstress en stress vanuit privésituaties is ontstaan kan op den duur leiden tot een voortdurende aantasting van energiereserves, die hierdoor onvoldoende kunnen herstellen. In dat geval kan chronische stress leiden tot overspannenheid en ben je overspannen (huisartsen noemen dit vaak ‘surmenage’).

Als gevolg van chronische stress kunnen lichamelijke en psychische klachten ontstaan. Het beloop van de klachten is per individu verschillend, niet iedereen ervaart dezelfde klachten in dezelfde mate.

Wat zijn de klachten bij overspannenheid?

Onderstaande klachten geven een indicatie van de aanloop naar een burn-out en zijn een gevolg van voortdurende stress.

Piekeren, slecht of onregelmatig slapen, vermoeid opstaan, rusteloos zijn, continu gespannen zijn, zich uitgeput voelen, minder belangstelling voor sociale contacten hebben, zich sociaal terugtrekken, prikkelbaar zijn, verminderd concentratievermogen hebben, vergeetachtig zijn, snel afgeleid zijn, met veel zaken tegelijk bezig zijn, angsten ervaren. Ook hoofdpijn, duizeligheid, zweten, buikklachten, rugpijn en nekpijn komen veel voor.

Van overspannenheid (ook wel overspanning genoemd) is er volgens de richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde van 2011, sprake als er onder andere significante beperkingen in sociaal of beroepsmatig functioneren bestaan.

Er zijn veel mensen die in verschillende mate één of meerdere van de bovenstaande klachten ervaren. Men probeert dit zelf te compenseren met het rusten in vakanties en in de weekeinden, of door stimulerende middelen (koffie, energiedrankjes, et cetera) te gebruiken. Het is mogelijk dat men het hiermee nét kan volhouden. Men pleegt dan roofbouw op het lichaam, dat het vroeg of laat zal opgeven als de stress blijft voortduren.

We kunnen ons echter wel tijdig afvragen of we hier bewust voor willen kiezen, of toch willen doorgroeien naar een plezierige werksituatie waarbij men uitgedaagd, maar niet overbelast wordt.

Als de bovengenoemde klachten onvoldoende worden gecompenseerd, ontstaat burn-out.

Wat is het verschil tussen overspannenheid en burn-out?

Het verschil tussen overspannenheid en burn-out zit hem in de duur en intensiteit van de klachten. In de praktijk betekent dat, dat als je op de oude voet verder gaat, je jouw lichaam volledig uitput, meestal met veel psychosomatische klachten als gevolg. Nu ben je waarschijnlijk nog niet volledig uitgeput, als de term ‘overspannenheid’ in jouw situatie klopt, heb je klachten waarvan je op redelijk korte termijn kunt herstellen.

Als je overspannen bent en jouw situatie niet verandert, is de kans aanwezig dat je burn-out raakt.

Hoe zorg je dat het herstel op gang komt en dat je burn-out voorkomt? Vaak zijn er diverse oorzaken van de klachten te vinden en moet er op een gespecialiseerde manier gewerkt worden richting herstel. Dat proces omvat het ontwikkelen van inzicht over deze oorzaken, het in de praktijk oefenen met veranderingen waardoor deze oorzaken voldoende verminderd worden en het herstel kan plaatsvinden. Ook moet herhaling van de klachten worden voorkomen. Lees hierboven meer over mijn gespecialiseerde behandeling en coaching.

Heb je interesse?

Bij de Praktijk voor Zelfmanagement kan je begeleid worden bij het voorkomen en herstellen van stress, werkstress overspannenheid en burn-out.

Je kan ook een mindfulnesstraining volgen. Neem gerust contact op als je geïnteresseerd bent!

Graag tot ziens,

Wouter-Jan

 

Zie het artikel in het Algemeen Dagblad waar ik aan mee heb gewerkt: “Rotterdam burn-outhoofdstad van Nederland”: website Algemeen Dagblad, het volledige artikel en het nieuwsitem op deze website.

Je bent nu op de pagina: ‘overspannen behandeling Rotterdam’.

Terug naar alle specialisaties

Nieuws & Blog