Overspannen behandeling Rotterdam

Overspannen behandeling Rotterdam

Last van overspannenheid?overspannen behandeling Rotterdam

Als je last hebt van overspannenheid, ben je vaak al bij de huisarts of de bedrijfsarts geweest. Je hebt van hen gehoord dat je ‘overspannen’ bent. Wat nu?

Als je overspannen bent en jouw situatie niet verandert, zit je onvermijdelijk op de weg richting burn-out.

Het verschil tussen overspannenheid en burn-out zit hem in de duur en intensiteit van de klachten. In de praktijk betekent dat, dat als je op de oude voet verder gaat, je jouw lichaam volledig uitput, meestal met veel psychosomatische klachten als gevolg. Nu ben je waarschijnlijk nog niet volledig uitgeput, als de term ‘overspannenheid’ in jouw situatie klopt, heb je klachten waarvan je op redelijk korte termijn kunt herstellen.

Hoe zorg je dat het herstel op gang komt en dat je burn-out voorkomt? Vaak zijn er diverse oorzaken van de klachten te vinden en moet er op een gespecialiseerde manier gewerkt worden richting herstel. Dat proces omvat het ontwikkelen van inzicht over deze oorzaken, het in de praktijk oefenen met veranderingen waardoor deze oorzaken voldoende verminderd worden en het herstel kan plaatsvinden. Ook moet herhaling van de klachten worden voorkomen. Er moet iets veranderen.

Bij de praktijk kan je je hierbij laten begeleiden. Ik ben gespecialiseerd in behandeling bij stress- overspannenheid- en burn-outklachten.

overspannen behandeling Rotterdam

Lees op deze website meer over mijzelf, mijn werkwijze en de ervaringen van cliënten die herstelden. Kies vandaag nog voor behandeling en neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek!

Achtergrondinformatie overspannenheid

Werkstress en stress vanuit privésituaties is ontstaan kan op den duur leiden tot een voortdurende aantasting van energiereserves, die hierdoor onvoldoende kunnen herstellen. In dat geval kan chronische stress leiden tot overspannenheid en ben je overspannen. (Huisartsen noemen dit vaak “surmenage.”)

Als gevolg van chronische stress kunnen lichamelijke en psychische klachten ontstaan. Het beloop van de klachten is per individu verschillend, niet iedereen ervaart dezelfde klachten in dezelfde mate. Onderstaande klachten geven een indicatie van de aanloop naar een burn-out en zijn een gevolg van voortdurende stress.

Piekeren, slecht of onregelmatig slapen, vermoeid opstaan, rusteloos zijn, continu gespannen zijn, zich uitgeput voelen, minder belangstelling voor sociale contacten hebben, zich sociaal terugtrekken, prikkelbaar zijn, verminderd concentratievermogen hebben, vergeetachtig zijn, snel afgeleid zijn, met veel zaken tegelijk bezig zijn, angsten ervaren. Ook hoofdpijn, duizeligheid, zweten, buikklachten, rugpijn en nekpijn komen veel voor.

Van overspannenheid (ook wel overspanning genoemd) is er volgens de richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde van 2011, sprake als er onder andere significante beperkingen in sociaal of beroepsmatig functioneren bestaan.

Er zijn veel mensen die in verschillende mate één of meerdere van de bovenstaande klachten ervaren. Men probeert dit zelf te compenseren met het rusten in vakanties en in de weekeinden, of door stimulerende middelen (koffie, energiedrankjes, et cetera) te gebruiken. Het is mogelijk dat men het hiermee nét kan volhouden. Men pleegt dan roofbouw op het lichaam, dat het vroeg of laat zal opgeven als de stress blijft voortduren.

We kunnen ons echter wel tijdig afvragen of we hier bewust voor willen kiezen, of toch willen doorgroeien naar een plezierige werksituatie waarbij men uitgedaagd, maar niet overbelast wordt.

Als de bovengenoemde klachten onvoldoende worden gecompenseerd, ontstaat burn-out.

Bij de Praktijk voor Zelfmanagement kan je begeleid worden bij het terugdringen en voorkomen van stress en werkstress. Je kan kiezen voor individuele behandeling en ook kan je een training volgen. Neem gerust contact op als je geïnteresseerd bent!

Zie het artikel in het Algemeen Dagblad waar ik aan mee heb gewerkt: “Rotterdam burn-outhoofdstad van Nederland”: website Algemeen Dagblad, het volledige artikel en het nieuwsitem op deze website.

Je bent nu op de pagina: overspannen behandeling Rotterdam.

 

Contact opnemen

Specialisaties

Nieuws & Blog