Persoonlijke ontwikkeling Rotterdam

Persoonlijke ontwikkeling Rotterdam bij de Praktijk voor Zelfmanagement

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Tijdens het dagelijks leven ben je bezig met jouw persoonlijke ontwikkeling. Soms bewust, soms onbewust. Je bent ermee bezig als je een opleiding of studie volgt, je ontwikkelt bijvoorbeeld competenties die bij jouw toekomstige werk horen, ook ontwikkel je (sociale) vaardigheden.

Naast jouw scholing komt persoonlijke ontwikkeling ook in jouw dagelijkse leven terug. Het leven is continue aan verandering onderhevig: we worden bijvoorbeeld allemaal ouder waardoor er nieuwe fasen aanbreken, we gaan nieuwe relaties aan en veranderen van werk. Soms worden we ziek of maken we (heftige) gebeurtenissen mee. Om hiermee om te kunnen gaan, gebruiken wij ons lerend vermogen. Dit stelt ons in staat om onszelf aan te passen aan de veranderingen die het leven geeft. Op deze manier ontwikkel je jezelf ook verder: jouw zelfkennis, jouw vaardigheden om met veranderingen of lastige situaties om te gaan, je wordt bewuster van jezelf en krijgt meer zelfvertrouwen.

Soms gaan we een proces van persoonlijke ontwikkeling pas echt bewust aan als we op ons pad tegenslagen of problemen tegengekomen. Zo willen we weer verder komen als we zijn vastgelopen, of willen we geïnspireerd raken als we merken dat er geen inspiratie meer is. Of we willen een droom of doel nastreven dat niet lukt zonder bewust aan persoonlijke ontwikkeling te werken.

Inspiratie, motivatie, energie en positiviteit ontstaan als we goed naar onszelf luisteren, goed voor onszelf zorgen en goede keuzes maken. Dit gaat veel verder dan het oplossen van problemen, het gaat over het kiezen voor jezelf, voor jouw doel en bestemming in het leven. Persoonlijke ontwikkeling betekent het oplossen van obstakels die dat in de weg staan. Dat is een proces waarbij je oude patronen loslaat en kiest voor de weg die juist niet altijd de makkelijkste is: je kiest dan voor jezelf.

Zoals je hierboven hebt gelezen, is persoonlijke ontwikkeling cruciaal om op een goede manier in het leven te kunnen (blijven) staan, en ook om succesvol te zijn en blijven en om betekenisvolle relaties aan te gaan.

Je laten begeleiden bij persoonlijke ontwikkeling

Je kan bij mij terecht voor begeleiding bij jouw proces van persoonlijke ontwikkeling. Het doel hiervan is om jouw proces beter en effectiever te laten verlopen. Het is immers heel lastig om helemaal zelf dit proces vorm te geven. Je zit namelijk middenin allerlei onbewuste gewoonten en patronen, die alleen goed bewust gemaakt kunnen worden als je een spiegel voorgehouden krijgt. En ook leer je veel van de oefeningen, waarin je zelf ervaart wat het patroon is. Dat brengt je al snel dichterbij het loslaten of veranderen ervan.

Door de inzichtgevende gesprekken, oefeningen en gebruikte methoden word je je bewuster van jezelf, jouw wensen, kwaliteiten en valkuilen. Je word je ook bewust van (eerst onbewuste) patronen die je meestal al jaren hebt. Hierdoor krijg je een dieper inzicht in jezelf en kan je jouw aandacht richten op de kern van de ontwikkeling die je doormaakt.

Daarnaast zal ik je ondersteunen bij het veranderen van patronen of gewoonten, hier krijg je altijd oefeningen voor mee, die je zelf kan doen. Vaak worden hier therapeutische oefeningen aan toegevoegd die we alleen samen kunnen doen.

Met het verkregen zelfinzicht kan je keuzes maken en veranderingen doorvoeren die echt bij jou passen. Je kunt ook vaardigheden aanleren, en bijvoorbeeld meer ontspanning en zelfvertrouwen ervaren.

Ook op werkgebied kan je persoonlijke ontwikkeling gebruiken om verder te komen, bijvoorbeeld door assertiever te leren zijn, betere keuzes te maken of goed met lastige situaties om te leren gaan.

Ook kan je persoonlijke ontwikkeling gebruiken om betere, betekenisvollere relaties aan te gaan.

Persoonlijke ontwikkeling stelt je in staat om doelen op persoonlijk vlak te bereiken. Op verschillende terreinen kan dit je ondersteunen om goed voor jezelf te zorgen, voedende relaties te hebben, goed te presteren en een betekenisvol leven te leiden.

Persoonlijke ontwikkeling kan ook een diepere laag raken, waarmee je meer betekenis en verrijking aan jouw leven kunt geven. We spreken dan van zingeving. Je kan hierdoor bewuster en vanuit inspiratie leren leven.

Voorbeelden van persoonlijke doelen zijn:

 • je wil werk en privé in balans brengen
 • je wil meer positiviteit en energie uit jouw werk halen
 • je wil jouw persoonlijke effectiviteit vergroten
 • je wil met coaching jouw kwaliteiten beter en effectiever leren te gebruiken
 • je wil je beter leren te ontspannen
 • je wil makkelijker loslaten en berusting vinden
 • je wil jouw zelfinzicht vergroten
 • je wil jouw zelfvertrouwen vergroten
 • je wil beter leren voelen
 • je wil jouw intuïtie beter leren gebruiken
 • je wil assertiever worden
 • je wil klachten oplossen, zoals angsten, piekeren, hyperventilatie, et cetera.
 • je wil leren omgaan met (sterke) emoties
 • je wil een traumatische ervaring verwerken
 • je wil een belemmerend patroon loslaten

Een mindfulnesstraining kan je ook ondersteunen in jouw proces van persoonlijke ontwikkeling. Lees hierover op deze pagina verder.

Heb je al voor ogen welk doel jij zou willen bereiken? Is jouw interesse gewekt om in een proces van persoonlijke ontwikkeling te stappen?

Heb je vragen of wil je je aanmelden? Neem dan gerust contact met me op.

Wouter-Jan

 

Je bent nu op de pagina: ‘persoonlijke ontwikkeling Rotterdam’.

Contact opnemen
Terug naar alle specialisaties

Nieuws & Blog