Stoppen met piekeren

Stoppen met piekeren bij de Praktijk voor Zelfmanagement

Bij de praktijk kan je je laten coachen en behandelen om te leren stoppen met piekeren. Op deze pagina kan je hier meer over lezen. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met me op.

Wouter-Jan van Keulen

Wat is piekeren?

Piekeren is het continue denken aan een bepaald onderwerp, zonder dat dit tot een oplossing leidt. Vaak zijn dit onderwerpen over het verleden of de toekomst. Het piekeren gaat bijvoorbeeld over gebeurtenissen die niet prettig waren, of situaties waarin dingen verkeerd liepen of mis kunnen gaan.

Stoppen met piekeren Rotterdam

Piekeren veroorzaakt stress, onrust en spanning

Synoniemen van piekeren zijn: dubben, tobben en overpeinzen. Ook wordt het omschreven als: “het overmatig zorgen maken”. Iedereen piekert wel eens. Het kan echter een probleem worden als er klachten door ontstaan en / of als het je in jouw dagelijks leven beperkt.

Wat zijn de oorzaken van piekeren?

Piekeren kan veel oorzaken hebben. Je kan bijvoorbeeld gaan piekeren in een moeilijke periode, waar je niet makkelijk uit kan komen, of waar je je machteloos door voelt. Ook kunnen indrukwekkende situaties piekeren uitlokken.

Piekeren kan ook ontstaan doordat je langdurig stress ervaart. Piekeren gaat vaak samen met spanning, een onderliggend probleem, en/of angstklachten, depressie, burn-out, relatieproblemen, problemen op het werk, traumatische ervaringen, PTSS, e.d.

Wat zijn de gevolgen van piekeren?

Klachten als gevolg van piekeren kunnen o.a. zijn:

  • mentale en lichamelijke vermoeidheid en lusteloosheid
  • slaapproblemen, slecht inslapen of doorslapen
  • moeilijk tot actie of beslissingen komen
  • spanningsklachten (o.a. in de buik, de rug, het hoofd)
  • stress, hartkloppingen, angsten, hyperventilatie
  • somberheid / stemmingswisselingen
  • negatieve gevoelens door gepieker, zoals boosheid, schuldgevoel, faalangst en somberheid

Piekeren verminderen

Gelukkig zijn er een aantal manieren om piekeren op te kunnen lossen. Bij mij kan je terecht voor een combinatie van methoden die je deels zelf leert te gebruiken en waarmee je het piekeren kunt verminderen tot een niveau waarbij de klachten sterk zijn verminderd of zelfs helemaal zijn opgelost.

Ook leer je, dat als het piekeren om welke reden dan ook terug zou kunnen komen, wat je kan doen om dit te stoppen. Piekeren kan namelijk een signaal zijn dat er stress is, of dat iets aandacht nodig heeft.

Daarbij wordt jouw zelfmanagement vergroot, dat betekent dat je zelf de oorzaken van jouw piekergedrag zal ontdekken, en ook welke methoden jij het liefste gebruikt om het piekeren te verminderen.

Met het toepassen van wat je in de sessies hebt geleerd en door het oefenen van deze methoden kan je het piekeren verminderen en uiteindelijk stoppen. Dan zal je meer rust, kalmte, vertrouwen en plezier ervaren.

Stoppen met piekeren Rotterdam

Ervaar meer rust, kalmte en plezier

Ook kan je bij mij een mindfulnesstraining volgen. Net als andere methoden, is dit een bewezen effectieve methode tegen piekeren.

Heb je vragen of wil je je aanmelden? Neem gerust contact met me op!

Wouter-Jan

Je bent nu op de pagina: ‘Stoppen met piekeren Rotterdam’.

Contact opnemen
Terug naar alle specialisaties

Nieuws & Blog