Stress en burn-out: snel herstellen of de tijd nemen?

Stress en burn-out: snel herstellen of de tijd nemen?

Vaak wordt mij de vraag gesteld hoe snel iemand met stress, overspannenheid of burn-out weer aan de slag kan gaan. Hieronder kan je lezen waar je op kunt letten.

1: Dat ligt aan de klachten die je hebt

Van kortdurende stress herstel je over het algemeen in enkele dagen. Een paar nachten goed slapen of een weekend goed uitrusten zal er over het algemeen voor zorgen dat je weer helemaal uitgerust en fit bent.

Bij chronische stress duurt dit langer. Als chronische stress heeft geleid tot overspannenheid, kan je hiervan meestal binnen enkele weken herstellen.

Als chronische stress tot burn-out heeft geleid is jouw lichaam uitgeput, dan duurt herstel meestal maanden, tot een halfjaar of zelfs een jaar. Daar kan veel variatie in zitten. De ene burn-out is de andere namelijk niet. Het maakt veel uit hoe lang je al overbelast bent geweest en hoe ver je hebt doorgezet voordat er sprake was van burn-out. En ook of dit jouw eerste burn-out is, of jouw tweede of derde. En ook of de factoren die aan de burn-out hebben bijgedragen nog steeds invloed uitoefenen. Denk aan de werkcultuur, de werkomstandigheden zoals reorganisaties, te weinig personeel, te hoge werkdruk, e.d. En denk ook aan persoonlijke factoren, jouw leefstijl, relatie, gezinssituatie, sociale steun, jouw lichamelijke en psychische gesteldheid, de manier waarop je met de situatie omgaat, of je voldoende strategieën/ copingstijlen hebt om klachten en stress effectief te verminderen, e.d.

Het is belangrijk dat je dit allemaal goed uitzoekt, op een rijtje krijgt en dat je het affectief aanpakt. En laat je hierbij door een professional helpen, want alleen is dit een stuk lastiger, minder effectief en het duurt vaak veel langer.

Stress en burn-out snel herstellen of de tijd nemen?

2: Neem jouw lichaam als uitgangspunt (niemand is gemiddeld)

Het is heel belangrijk dat je je bij jouw herstel niet teveel laat leiden door gemiddelden, door lijstjes en door een opbouwschema. Dit alles kan wel helpen, maar het is belangrijk dat je vooral jouw lichaam laat bepalen waar de grenzen liggen. Jouw lichaam doet dat eigenlijk al, door je continue van zeer waardevolle signalen te voorzien over waar de grenzen liggen, alleen luisteren veel mensen daar niet meer goed naar. Vaak zien we deze signalen als onwenselijk en zetten we door, we stappen er overheen en luisteren er niet meer naar.

Zorgen dat je (weer) goed gaat leren luisteren naar deze lichaamssignalen, is een onderdeel van het herstel. Dit kan je oefenen door jouw lichamelijke signalen serieus te nemen: voel je je moe, gespannen, overprikkeld of rusteloos? Zie dit als signalen waarmee je iets moet doen (of juist moet laten) om weer in balans te komen.

Daarnaast is het ook van groot belang dat je jouw patronen en (soms ineffectieve) copingstijlen leert kennen en veranderen. Anders is de kans op terugval enorm groot.

3: Stel jouw prioriteiten!

Elke vraag die gaat over het ‘snel herstellen’ roept nieuwe vragen op, omdat het zou kunnen betekenen dat je in een modus zit van doorzetten, volhouden, presteren, e.d. Als dat zo is, houdt deze vraag in dat je echt moet gaan werken aan het veranderen van jouw visie op werkdruk, jezelf en op herstel!

Vraag jezelf al of jouw prioriteit moet liggen bij het ‘snel herstellen’ of bij het goed leren zorgen voor jezelf en jouw lichaam. Als jouw prioriteit teveel ligt bij het zo spoedig mogelijk herstellen (wat jouw omgeving vaak verwacht of lijkt te verwachten), kan dat ten koste gaan van het herstel en loop je het risico dat je jezelf weer te snel blootstelt aan stress, waardoor de kans op terugval wordt vergroot. En daar is niemand bij gebaat. Zorg dus dat je echt leert om goede prioriteiten te stellen, je hieraan te houden en duurzaam te herstellen. Zorg goed voor jezelf en maak te hoge verwachtingen minder belangrijk.

Tegelijkertijd is het wel belangrijk dat je op een gepaste manier werkt aan jouw herstel. Als je alles maar laat voor wat het is, zal er weinig veranderen en los je ook niets duurzaam op. En last but not least: hierdoor kan je wel jouw duurzame herstel bespoedigen!

Heb je stress of burn-outklachten? Lees dan op deze website meer over de behandeling ervan.

Heb je vragen of wil je je aanmelden? Neem dan contact met mij op.

Graag tot ziens,

Wouter-Jan

Je bent nu op de pagina: Stress en burn-out: snel herstellen of de tijd nemen?

Klik hier om naar Home te gaan.