Vergoeding zorgverzekeraars counseling en psychosociale therapie 2022

Vergoeding zorgverzekeraars counseling en psychosociale therapie 2022

Het is weer december, de enige maand in het jaar waarin je van zorgverzekeraar kan overstappen. Veel mensen vinden dit lastig, dus om je op weg te helpen heb ik deze blog gemaakt. Want overstappen kan lonen en het is toch mooi als jouw zorgverzekering een bijdrage aan de sessies kan leveren.

→ Univé komt er in mijn vergelijking voor 2022 het beste uit, met een pakket waar je voor € 38,75 premie per maand, per jaar € 500,- vergoeding van mijn sessies krijgt. Het maximum per dag is € 40,-

Voor 2022 heb ik dit overzicht gemaakt, dat je kan downloaden*. Hierin zie je een prijsindicatie* van enkele zorgverzekeraars voor 2022. Dat maakt het vergelijken makkelijker. Lees hieronder (onder: “Vergoeding 2022”) hoe je alle verzekeraars zelf kunt vergelijken, mijn advies is om dit altijd even te doen, want de situatie en de tarieven zijn per persoon verschillend vanwege leeftijd en de voorkeuren die je hebt.

Hoe je zelf kan zoeken of jouw verzekeraar vergoeding geeft
Vergoeding van individuele sessies is mogelijk als je een aanvullende ziektekostenverzekering hebt en jouw zorgverzekeraar de sessies van leden van de ABvC en/of de RBCZ vergoedt. Ik ben lid van deze twee beroepsverenigingen en voldoe aan de gevraagde PLATO-eisen, ook voldoe ik aan de PSBK eisen en heb ik twee AGB-codes, deze zijn bij mij op te vragen als jouw verzekeraar deze vraagt.

Tip: zoek altijd zelf op de website van jouw zorgverzekeraar of deze mijn sessies vergoedt. Als je dit bij jouw zorgverzekeraar nagaat, houd er rekening mee dat mijn sessies bij de meeste zorgverzekeraars vallen onder overige psychosociale therapie of onder counseling. Beide vallen onder de alternatieve zorg en dus niet onder de GGZ-zorg (daarom kan ik veel methoden inzetten). Mijn sessies kosten je dus ook niet jouw eigen risico en je hebt geen verwijzing nodig.

Het is het eenvoudigst om op de website van jouw verzekeraar te zoeken naar de lijst met erkende beroepsverenigingen voor de alternatieve zorg en deze te downloaden. Als je daarin mijn beroepsvereniging(en) de ABvC en/of de RBCZ ziet staan, vergoeden ze mijn sessies.  Daarnaast kan je meestal op hun website, via hun zorgzoeker of “zoek zorgverlener”, de “Praktijk voor Zelfmanagement” of mijn naam Wouter-Jan van Keulen vinden (dit werkt echter niet altijd goed). Je kan jouw verzekeraar ook bellen, maar houd er rekening mee dat er door de telefonisten regelmatig fouten worden gemaakt, omdat alle regels in de zorg complex zijn. Check het dus eerst zelf, vooraf.

Bij de verzekeraar Zorgzaam vallen mijn sessies onder alternatieve geneeskunde. Zoek bij Zilveren Kruis Achmea in het zoekvenster rechts bovenin hun website op “counseling”.

Vergoeding in 2022
Voor 2022 bieden de volgende zorgverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering (gedeeltelijke of gehele) vergoeding van mijn sessies*: Aevitae (+EUCARE), Anderzorg , Avéro Achmea (is Zilveren Kruis Achmea geworden), Besured (is VGZ geworden), CZ, CZ Direct, De Friesland, Delta Lloyd (is Nationale Nederlanden geworden), FBTO, IZA, IZZ, Menzis, National Academic (is VGZ geworden), Nationale Nederlanden, OHRA, ONVZ, OZF, PMA (=Menzis), PNO zorg, Promovendum, PZP (Politie Zorg Polis), Univé, United Consumers, UMC, VGZ, VvAA, ZEKUR en Zilveren Kruis Achmea. Dit geldt ook voor de volgende volmachten of collectieven: SZVK en Zorgzaam.

→ Check dit altijd zelf op www.zorgwijzer.nl/vergoeding/counseling (counseling), en via www.zorgwijzer.nl/vergoeding/psychosociale-therapie (psychosociale therapie) en via de website van jouw zorgverzekeraar. Ik heb alleen de meest goedkope of grote verzekeraars gecontroleerd, die staan in deze download. Controleer de vergoeding voor volgend jaar altijd zelf even op de site van de verzekeraar, zoals hierboven is beschreven.

Overstappen kan lonen
Overstappen naar een verzekeraar met gunstiger voorwaarden kan lonen. Naast de tarieven kan de hoogte van de vergoeding per dag en per jaar gewijzigd zijn. Zie het overzicht in deze download voor een eerste indruk.

Omdat de keuze voor een zorgverzekeraar heel persoonlijk is (het hangt o.a. af van een eventuele collectiviteitskorting en wat je verder nog aan zorg nodig hebt), kan ik je geen maatwerk advies geven. Duik er dus zelf even in. Houd er rekening mee dat collectiviteiten vaak maar een beperkte korting geven en dat je via websites zoals Independer vaak vergelijkbare kortingen krijgt. Je kan het beste op meerdere vergelijkingssites kijken, en kijk ook even op de websites van de zorgverzekeraars zelf.

Trend
Overigens is er een trend gaande, waarbij de zorgverzekeraars hun vergoedingen jaar op jaar beperken. Het afsluiten van een aanvullende verzekering loont minder dan voorheen, de kosten zijn maar iets lager dan de vergoedingen die ze uitkeren. Als je alleen voor mijn sessies vergoeding zoekt, loont een aanvullende verzekering vaak net wel, bijvoorbeeld: in 2022 krijg je bij Univé voor de aanvullende verzekering “Aanvullend Best” van € 38,75 per maand (x 12= € 465,- per jaar), per jaar een maximale vergoeding van € 500,-. Het verschil is € 35,-

→ Als je de aanvullende verzekering ook voor andere zaken gebruikt, zoals een bril, fysiotherapie, beweegzorg, e.d., dan loont het zeker om er een af te sluiten. Gezien deze trend zal je de sessies die je jezelf geeft steeds meer moeten zien als een investering in jezelf, die je voornamelijk zelf betaalt. Vooralsnog is er dus wel vergoeding en als je toch een aanvullende verzekering afsluit, kies dan gelijk degene die het beste bij jouw situatie past.

Vragen?
Laat het me weten als je vragen hebt? Dan kan ik met je meekijken.

Veel succes!

Wouter-Jan van Keulen

ps * aan de informatie over verzekeringen in deze blog en in de downloads kan je geen rechten ontlenen. Bel altijd jouw verzekeraar om het te controleren.