Vergoeding zorgverzekeraars counseling en psychosociale therapie 2023

Overstappen kan lonen – vergoeding zorgverzekeraars counseling en psychosociale therapie 2023

Het is weer december, de enige maand in het jaar waarin je van zorgverzekeraar kan overstappen. Veel mensen vinden dit lastig, dus om je op weg te helpen heb ik deze blog gemaakt. Want overstappen kan lonen en het is toch mooi als jouw zorgverzekering een bijdrage aan de sessies kan leveren.

Vergoedingen door jouw zorgverzekeraar:

  • Vergoeding van individuele sessies counseling en/of overige psychosociale therapie is mogelijk als je een aanvullende ziektekostenverzekering hebt en jouw zorgverzekeraar de sessies van leden van de ABvC en/of de RBCZ vergoedt. Ik ben lid van deze twee beroepsverenigingen, ik ben geregistreerd als ‘Registercounsellor ABvC ®’ en voldoe aan de gevraagde PLATO-eisen en ook aan de PSBK-eisen, ook heb ik een AGB-code.
  • Tip: zoek altijd zelf op de site van jouw zorgverzekeraar of deze mijn sessies vergoedt. Houd er rekening mee dat mijn sessies meestal vallen onder overige psychosociale therapie of onder counseling. Beide vallen onder de alternatieve zorg. Bij de verzekeraar Zorgzaam vallen mijn sessies onder alternatieve geneeskunde. Het is het eenvoudigst om op de website van jouw verzekeraar in de lijst met erkende beroepsverenigingen voor de alternatieve zorg te zien of mijn beroepsvereniging(en) de ABvC en/of de RBCZ erin staan, dan vergoeden ze mijn sessies. Daarnaast kan je meestal op hun website, via hun zorgzoeker of “zoek zorgverlener”, op mijn naam en/of de “Praktijk voor Zelfmanagement” zoeken (dit werkt echter niet altijd goed). Zoek bij Zilveren Kruis Achmea in het zoekvenster rechts bovenin hun website op “counseling”.

Vergoedingen in 2022 (in januari volgt een update voor 2023)

  • Voor 2022 bieden de volgende zorgverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering (gedeeltelijke of gehele) vergoeding van mijn sessies*: Aevitae (+EUCARE), Anderzorg , Avéro Achmea (is Zilveren Kruis Achmea geworden), Besured (is VGZ geworden), CZ (vanaf Plus pakket), CZ Direct (vanaf Aanvullen 5 pakket), De Friesland, Delta Lloyd (is Nationale Nederlanden geworden), FBTO, IZA, IZZ, Lancyr (=Nationale Nederlanden), Menzis, National Academic (is VGZ geworden), Nationale Nederlanden, OHRA, ONVZ, OZF, PMA (=Menzis), PNO zorg, Promovendum (is VGZ geworden), PZP (Politie Zorg Polis), Univé, United Consumers, UMC, VGZ, VvAA, ZEKUR en Zilveren Kruis Achmea. Dit geldt ook voor de volgende volmachten of collectieven: SZVK en Zorgzaam (van Univé).
  • Stuur mij een e-mail als je nog vragen hebt.

In december 2022 van zorgverzekeraar wisselen ivm 2023

En er zijn veel prijsverschillen. Het kan qua prijs en dekking gunstig zijn als je in december de zorgverzekeringen vergelijkt en overstapt als dit lonend voor je is. De dekking van iedere basisverzekering is gelijk, die van de aanvullende verzekeringen niet.

In 4 stappen: vergelijk de basis- en aanvullende verzekeringen:

Stap 1: vergelijk de prijs en dekking via verschillende vergelijkingssites, die je via Google en consumentenwebsites kan vinden. Maak hiervan een top 3.
Stap 2: vergelijk jouw top 3 uit de stap hiervoor met de verzekeraars uit het bovenstaande overzicht van vergoedingen in 2022. Dit overzicht zal ik in januari 2023, voor het verzekeringsjaar 2023 updaten, maar de kans op vergoeding van mijn sessies voor 2023 is het grootst bij deze verzekeraars, controleer dit altijd op hun website.
Stap 3: vergelijk jouw top 3 ook met ‘de Zorgwijzer’. Vergoedingen van mijn sessies per zorgverzekeraar voor 2023 kan je wel al zien op de Zorgwijzer. Mijn sessies kunnen vallen onder counseling én onder psychosociale therapie. Zie: www.zorgwijzer.nl/vergoeding/counseling (counseling) en www.zorgwijzer.nl/vergoeding/psychosociale-therapie (psychosociale therapie). Let hierbij erop dat ik lid ben van de beroepsverenigingen ABvC en/of RBCZ, de vergoeding is hiervan afhankelijk. Kijk dus naar de verzekeraars onder de kopjes met één of beide van mijn beroepsverenigingen. Deze overzichten zijn nog niet door mij gecontroleerd, en kunnen fouten bevatten, controleer het dus altijd ook zelf op de website van de verzekeraar.*
Stap 4: lees nog deze tips en stap over: controleer ook of jouw zorgverzekeraar al jouw zorgverleners contracteert en controleer of deze ook de sessies van leden van de ABvC en/of de RBCZ vergoedt (zie hierboven onder ‘Vergoedingen door jouw zorgverzekeraar’). Controleer dit op de site van de zorgverzekeraar van jouw keuze. Let bij het vergelijken van basisverzekeringen op de verschillen in service; met een restitutiepolis heb je meer keuzevrijheid qua zorgverleners dan met een naturapolis. Opzeggen moet voor 1 januari 2023, daarna heb je tot 31 januari de tijd om over te stappen.

Stuur mij een e-mail als je nog vragen hebt.

Vergoedingen worden steeds minder

  • Overigens is er een trend gaande, waarbij de zorgverzekeraars hun vergoedingen jaar op jaar beperken. Het afsluiten van een aanvullende verzekering loont minder dan voorheen, de kosten zijn maar iets lager dan de vergoedingen die ze uitkeren. Als je alleen voor mijn sessies vergoeding zoekt, loont een aanvullende verzekering vaak net wel. Als je de aanvullende verzekering ook voor andere zaken gebruikt, zoals een bril, fysiotherapie, beweegzorg, steunzolen, dieetadvisering, e.d., dan loont het zeker om er een af te sluiten.
  • Gezien deze trend zal je de sessies steeds meer moeten zien als een investering in jezelf, die je voornamelijk zelf betaalt (of jouw werkgever, eigen bedrijf, e.d.).
  • Tip: het is vanwege diverse redenen zoals tussentijdse wijzigingen aan te raden om de factuur die je van mij krijgt, altijd direct na ontvangst naar jouw zorgverzekeraar in te sturen, als deze volgens hun voorwaarden vergoeding biedt.

* Aan de informatie over verzekeringen op deze pagina kan je geen rechten ontlenen. Bel altijd jouw verzekeraar om het bovenstaande te controleren. Soms wijzigen verzekeraars tussentijds hun voorwaarden en soms vergoeden ze de sessies toch, ook al staan ze niet in mijn lijst.

Veel succes met het maken van jouw keuze!

Wouter-Jan