Vergoeding zorgverzekeraars counseling en psychosociale therapie 2024

Overstappen kan lonen – vergoeding zorgverzekeraars counseling en psychosociale therapie 2024

Het is weer december, de enige maand in het jaar waarin je van zorgverzekeraar kan overstappen. Veel mensen vinden dit lastig, dus om je op weg te helpen heb ik deze blog gemaakt. Want overstappen kan lonen en het is toch mooi als jouw zorgverzekering een bijdrage aan de sessies kan leveren.

Vergoedingen door jouw zorgverzekeraar:

  • Vergoeding van mijn individuele sessies counseling en/of overige psychosociale therapie is mogelijk als je een aanvullende ziektekostenverzekering hebt en jouw zorgverzekeraar de sessies van leden van de ABvC en/of de RBCZ vergoedt. Ik ben lid van deze twee beroepsverenigingen, ik ben geregistreerd als ‘Registercounsellor ABvC ®’ en voldoe aan de gevraagde PLATO-eisen en ook aan de PSBK-eisen, ook heb ik een AGB-code.
  • Tip: zoek altijd zelf op de site van jouw zorgverzekeraar of deze mijn sessies vergoedt. Houd er rekening mee dat mijn sessies meestal vallen onder overige psychosociale therapie of onder counseling. Beide vallen onder de alternatieve zorg. Bij de verzekeraar Zorgzaam vallen mijn sessies onder alternatieve geneeskunde. Het is het eenvoudigst om op de website van jouw verzekeraar in de lijst met erkende beroepsverenigingen voor de alternatieve zorg te zien of mijn beroepsvereniging(en) de ABvC en/of de RBCZ erin staan, dan vergoeden ze mijn sessies. Daarnaast kan je meestal op hun website, via hun zorgzoeker of “zoek zorgverlener”, op mijn naam en/of de “Praktijk voor Zelfmanagement” zoeken (dit werkt echter niet altijd goed). Zoek bij Zilveren Kruis Achmea in het zoekvenster rechts bovenin hun website op “counseling”.

In december 2023 van zorgverzekeraar wisselen ivm 2024

En er zijn veel prijsverschillen. Het kan qua prijs en dekking gunstig zijn als je in december de zorgverzekeringen vergelijkt en overstapt als dit lonend voor je is. De dekking van iedere basisverzekering is gelijk, die van de aanvullende verzekeringen niet.

In 5 stappen: vergelijk de basis- en aanvullende verzekeringen:

Stap 1: vergelijkingssites raadplegen
Vergelijk de prijs en dekking van de ziektekostenverzekeringen voor het komend jaar via verschillende vergelijkingssites, die je via Google en consumentenwebsites kan vinden. Maak hiervan een top 5. Let op: zoals je hierboven kunt lezen, vallen mijn sessies onder verschillende noemers, zoals onder ‘overige psychosociale therapie’ of onder ‘counseling’. Beide vallen onder de alternatieve geneeswijzen.

Stap 2: welke verzekeraars vergoeden mijn sessies?
Nu je jouw top 5 van goedkoopste en/of best passende verzekeraars hebt, wil je natuurlijk ook checken of deze mijn sessies wel vergoeden. Dit kan je op twee manieren doen:

Stap 2.1: vergelijk jouw top 5 uit stap 1 met ‘de Zorgwijzer’. Vergoedingen van mijn sessies per zorgverzekeraar voor 2024 kan je zien op de Zorgwijzer. Mijn sessies kunnen vallen onder counseling én onder psychosociale therapie. Zie: www.zorgwijzer.nl/vergoeding/counseling (counseling) en www.zorgwijzer.nl/vergoeding/psychosociale-therapie (psychosociale therapie). Let hierbij erop dat ik lid ben van de twee beroepsverenigingen ABvC én RBCZ, de vergoeding is hiervan afhankelijk. Kijk dus naar de verzekeraars onder de kopjes met één of beide van mijn beroepsverenigingen. Deze overzichten zijn nog niet door mij gecontroleerd, en kunnen fouten bevatten, controleer het dus altijd ook zelf op de website van de verzekeraar.

Stap 2.2: naast via de Zorgwijzer, kan je jouw top 5 uit stap 1, ook naast de lijst met verzekeraars uit het overzicht op deze pagina leggen. In de deze lijst zijn de verzekeraars genoemd die in 2023 mijn sessies vergoeden. Deze kan je als indicatie gebruiken, omdat de kans op vergoeding van mijn sessies voor 2024 is het grootst bij deze verzekeraars. Controleer dit wel altijd zelf op hun website. Nog in december plaats ik hier een lijst van verzekeraars die in 2024 vergoeden, deze moet ik nog ontvangen van mijn beroepsvereniging.*

Stap 3: lees nog deze tips en stap over
Tip 1: controleer ook of jouw zorgverzekeraar al jouw (andere) zorgverleners contracteert, naast dat deze de sessies van leden van de ABvC en/of de RBCZ vergoedt (zie hierboven onder ‘Vergoedingen door jouw zorgverzekeraar’).
Tip 2: let bij het vergelijken van basisverzekeringen op de verschillen in service; er zijn een aantal soorten polissen (een naturapolis, restitutiepolis, naturapolis met beperkte contractering (budgetpolis) en een combinatiepolis). Informeer jezelf over de verschillen. Hier kan je er meer over lezen.*

Stuur mij een e-mail als je nog vragen hebt.

Vergoedingen worden steeds minder

  • Overigens is er een trend gaande, waarbij de zorgverzekeraars hun vergoedingen jaar op jaar beperken. Het afsluiten van een aanvullende verzekering loont minder dan voorheen, de kosten zijn maar iets lager dan de vergoedingen die ze uitkeren. Als je alleen voor mijn sessies vergoeding zoekt, loont een aanvullende verzekering vaak net wel. Als je de aanvullende verzekering ook voor andere zaken gebruikt, zoals een bril, fysiotherapie, beweegzorg, steunzolen, dieetadvisering, e.d., dan loont het zeker om er een af te sluiten.
  • Gezien deze trend zal je de sessies steeds meer moeten zien als een investering in jezelf, die je voornamelijk zelf betaalt (of jouw werkgever, eigen bedrijf, e.d.).
  • Tip: het is vanwege diverse redenen zoals tussentijdse wijzigingen aan te raden om de factuur die je van mij krijgt, altijd direct na ontvangst naar jouw zorgverzekeraar in te sturen, als deze volgens hun voorwaarden vergoeding biedt.

* De informatie over verzekeringen en vergoedingen op deze website en op de pagina’s waar naar wordt verwezen, zijn informatief en kunnen geen advies vervangen. Zodoende kan je er geen rechten aan ontlenen. Bel altijd jouw verzekeraar om het bovenstaande te controleren en/of bel met jouw verzekeringsadviseur. Soms wijzigen verzekeraars tussentijds hun voorwaarden en soms vergoeden ze de sessies toch, ook al staan ze niet in mijn lijst.

Veel succes met het maken van jouw keuze!

Wouter-Jan