Vergoedingen van mijn sessies in 2021 (coach, psycholoog, therapeut)

Vergoedingen van mijn sessies in 2021 door jouw zorgverzekering

Het is weer bijna december, de enige maand waarin je van zorgverzekeraar kan overstappen. Veel mensen vinden dit lastig, dus om je op weg te helpen heb ik deze blog gemaakt. Want overstappen kan lonen en het is toch mooi als jouw zorgverzekering een bijdrage aan de sessies kan leveren.

→ OHRA was in 2020 gunstig, maar is in 2021 een stuk duurder geworden. Voor 2021 komt National Academic er als beste uit als je alleen naar de alternatieve geneeswijzen kijkt. Ook Univé, VGZ en Menzis komen er gunstig uit, download dit overzicht (link verwijderd ivm nieuw overzicht voor 2022, zie het recente nieuwsbericht over vergoedingen) om een prijsindicatie voor 2021 te zien en makkelijk te vergelijken.

Hoe je zelf kan zoeken of jouw verzekeraar vergoeding geeft
Vergoeding van individuele sessies is mogelijk als je een aanvullende ziektekostenverzekering hebt en jouw zorgverzekeraar de sessies van leden van de ABvC en/of de RBCZ vergoedt. Ik ben lid van deze twee beroepsverenigingen en voldoe aan de gevraagde PLATO-eisen, ook heb ik twee AGB-codes, deze zijn bij mij op te vragen als jouw verzekeraar deze vraagt.

Tip: zoek altijd zelf op de website van jouw zorgverzekeraar of deze mijn sessies vergoedt. Als je dit bij jouw zorgverzekeraar nagaat, houd er rekening mee dat mijn sessies bij de meeste zorgverzekeraars vallen onder overige psychosociale therapie of onder counseling. Beide vallen onder de alternatieve zorg en dus niet onder de GGZ-zorg. Mijn sessies kosten je dus ook niet jouw eigen risico en je hebt geen verwijzing nodig.

Het is het eenvoudigst om op de website van jouw verzekeraar te zoeken naar de lijst met erkende beroepsverenigingen voor de alternatieve zorg en deze te downloaden. Als je daarin mijn beroepsvereniging(en) de ABvC en/of de RBCZ ziet staan, vergoeden ze mijn sessies.  Daarnaast kan je meestal op hun website, via hun zorgzoeker of “zoek zorgverlener”, de “Praktijk voor Zelfmanagement” of mijn naam vinden (dit werkt echter niet altijd goed).

Bij de verzekeraar Zorgzaam vallen mijn sessies onder alternatieve geneeskunde. Zoek bij Zilveren Kruis Achmea in het zoekvenster rechts bovenin hun website op “counseling”.

Vergoeding in 2020
Voor 2020 boden de volgende zorgverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering (gedeeltelijke of gehele) vergoeding van mijn sessies*: Aevitae, Anderzorg, Avéro Achmea, Besured, Bewuzt, CZ, CZ Direct, De Friesland, Delta Lloyd, (FBTO in onderhandeling), IZA, IZZ, Menzis, National Academic, Nationale Nederlanden, OHRA, ONVZ, OZF, PMA, PNO zorg, Promovendum, PZP (Politie Zorg Polis), Univé, United Consumers, UMC, VGZ, VvAA, ZEKUR en Zilveren Kruis Achmea. Dit geldt ook voor de volgende volmachten of collectieven: SZVK en Zorgzaam.

Vergoeding in 2021
Voor 2021 kan je verwachten dat de meeste bovenstaande verzekeraars uit 2020, ook in 2021 mijn sessies blijven vergoeden, je kan dit zien op www.zorgwijzer.nl/vergoeding/counseling (counseling) en op www.zorgwijzer.nl/vergoeding/psychosociale-therapie (psychosociale therapie). Ik heb alleen de meest goedkope of grote verzekeraars gecontroleerd, die staan in deze download. Controleer de vergoeding voor volgend jaar altijd zelf even op de site van de verzekeraar, zoals hierboven is beschreven.

Overstappen kan lonen
Overstappen naar een verzekeraar met gunstiger voorwaarden kan lonen. Naast de tarieven kan de hoogte van de vergoeding per dag en per jaar gewijzigd zijn. Zie het overzicht in deze download voor een eerste indruk. (link verwijderd ivm nieuw overzicht voor 2022, zie het recente nieuwsbericht over vergoedingen)

Omdat de keuze voor een zorgverzekeraar heel persoonlijk is (het hangt o.a. af van een eventuele collectiviteitskorting en wat je verder nog aan zorg nodig hebt), kan ik je geen maatwerk advies geven. Duik er dus zelf even in. Houd er rekening mee dat collectiviteiten vaak maar een beperkte korting geven en dat je via websites zoals Independer vaak vergelijkbare kortingen krijgt. Je kan het beste op meerdere vergelijkingssites kijken, en kijk ook even op de websites van de zorgverzekeraars zelf.

Trend
Overigens is er een trend gaande, waarbij de zorgverzekeraars hun vergoedingen jaar op jaar beperken. Het afsluiten van een aanvullende verzekering loont minder dan voorheen, de kosten zijn maar iets lager dan de vergoedingen die ze uitkeren. Als je alleen voor mijn sessies vergoeding zoekt, loont een aanvullende verzekering vaak net wel, bijvoorbeeld: in 2021 krijg je bij National Academic voor de aanvullende verzekering “Aanvullend 2” van € 33,50 per maand (x 12= € 402,- per jaar), per jaar een maximale vergoeding van € 500,-. Het verschil is € 98,- Als je de aanvullende verzekering ook voor andere zaken gebruikt, zoals een bril, fysiotherapie, beweegzorg, e.d., dan loont het zeker om er een af te sluiten. Gezien deze trend zal je de sessies die je jezelf gunt steeds meer moeten zien als een investering in jezelf, die je voornamelijk zelf betaalt. Vooralsnog is er dus wel vergoeding en als je toch een aanvullende verzekering afsluit, kies dan gelijk degene die het beste bij jouw situatie past.

Vragen?
Laat het me weten als je vragen hebt? Dan kan ik met je meekijken.

Veel succes!

Wouter-Jan

ps * aan de informatie over verzekeringen in deze blog en in de downloads kan je geen rechten ontlenen. Bel altijd jouw verzekeraar om het te controleren.